SLUNEČNÍ KOLÁČKY Z KŘEHKÉHO TĚSTA

Letošní vánoční sluneční koláčky jsem zkusila udělat nikoliv z kynutého, ale z křehkého těsta a podobají se proto spíš cukroví než koláčům. Jsou ale výtečné!
Nejdříve v míse zpracujeme prsty drobenku ze 120 g rostlinného másla (např. Alsan nebo Cocovit), 70 g rapadury (nebo cukru) a 340 g hladké mouky. Vrchovatou lžíci vanilkové Hrašky (nahrazuje vejce) promícháme s trochou vody na řidší kašičku a vmícháme ji do drobenky. Cílem je tak akorát tuhé těsto, které se nesmí drobit, ale ani lepit. V případě potřeby přidejte trochu studené vody nebo mouky. Těsto necháme v chladničce hodinu odpočinout, pak znovu prohněteme a rozdělíme na 10 stejných dílů. Z každého odkrojíme kousek o velikosti datle, ze kterého vyválíme tenkého hada a stočíme ho do spirály, budou z nich ozdoby na koláčky. Válečkem vyválíme deset kulatých koláčků o průměru asi 10 cm, vidličkou je ozdobíme na okraji a přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. Můžeme je dávat těsně k sobě, nezvětší se. Umeleme nebo v robotu podrtíme 130 g vypeckovaných čerstvých datlí a promícháme je se šťávou z poloviny citrónu a 130 g kešu krému. Alternativa: 130 g předem namočených hrozinek (třeba do rumu) a 130 g mletých mandlí.
Vzniklý krém rozprostřeme na koláčky, pomůžeme si prsty, a ozdobíme spirálkou a mandlemi. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut, dokud nezačnou růžovět.



Žádné komentáře:

Okomentovat