Letošní vánoční sluneční koláčky jsem zkusila
udělat nikoliv z kynutého, ale z křehkého těsta a podobají se proto
spíš cukroví než koláčům. Jsou ale výtečné!
Nejdříve v míse zpracujeme prsty drobenku ze 120 g rostlinného másla (např.
Alsan nebo Cocovit), 70 g rapadury (nebo cukru) a 340 g hladké mouky.
Vrchovatou lžíci vanilkové Hrašky (nahrazuje vejce) promícháme s trochou
vody na řidší kašičku a vmícháme ji do drobenky. Cílem je tak akorát tuhé
těsto, které se nesmí drobit, ale ani lepit. V případě potřeby přidejte
trochu studené vody nebo mouky. Těsto necháme v chladničce hodinu
odpočinout, pak znovu prohněteme a rozdělíme na 10 stejných dílů.
Z každého odkrojíme kousek o velikosti datle, ze kterého vyválíme tenkého
hada a stočíme ho do spirály, budou z nich ozdoby na koláčky. Válečkem vyválíme
deset kulatých koláčků o průměru asi 10 cm, vidličkou je ozdobíme na okraji a přemístíme
na plech vyložený pečicím papírem. Můžeme je dávat těsně k sobě, nezvětší
se. Umeleme nebo v robotu podrtíme 130 g vypeckovaných čerstvých datlí a
promícháme je se šťávou z poloviny citrónu a 130 g kešu krému.
Alternativa: 130 g předem namočených hrozinek (třeba do rumu) a 130 g mletých
mandlí.
Vzniklý krém rozprostřeme na koláčky, pomůžeme si prsty, a ozdobíme spirálkou a
mandlemi. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut, dokud
nezačnou růžovět.
Žádné komentáře:
Okomentovat