Výborný kuba, určitě nevynechávejte jablka!
200 g ječných krup namočíme nejméně na dvě hodiny, lépe však přes noc do vody
se lžící jablečného octa. Propláchneme je v cedníku, vaříme v čisté
slané vodě do poloměkka asi 15 minut a scedíme. Na dvou lžících oleje osmahneme
dozlatova 200 g nadrobno nakrájeného tempehu, přidáme pokrájenou cibuli a
dvacet minut za občasného promíchání opékáme na středním plameni. Přidáme dvě
jablka nakrájená na drobné kostičky a dusíme, dokud jablka nezměknou. 30 g
předem namočených sušených hub podusíme na lžíci oleje, aby nebyly blátivé, a
vmícháme je do pánve k tempehu. Vydusíme tekutinu a zamícháme směs do
vařených krup. Ochutíme třemi utřenými stroužky česneku, majoránkou, solí a
pepřem. Nakonec vmícháme naběračku vývaru nebo vody po namáčení hub a
rozprostřeme do vymaštěného pekáčku. Pečeme při 200 stupních asi 40 – 50 minut
dozlatova. Podáváme s kysaným zelím na Štědrý den k obědu nebo
k večeři.
Každý rok si říkám, že kubu musím vyzkoušet a ještě k tomu nedošlo... Tento recept s jablíčkem vypadá moc chutně a lákavě, děkuji za něj :)
OdpovědětVymazatMně moc chutnal, jablka v něm působí opravdu svěže a moc chutně :)
VymazatSice jsem ho neměla na Štědrý den,ale na Nový rok,ale moc jsem si pochutnala :-)
OdpovědětVymazatTo jsem ráda! :)
Vymazat