PLNĚNÉ ŽAMPIONY PORTOBELLO

Už jste ochutnali tyhle velké, masité žampiony? Určitě ano, to jen já jsem trochu pozadu, koupila jsem je snad poprvé v životě :) Pečárka dvouvýtrusá, jak se tyhle krásné a chutné houby správně jmenují, obsahuje notnou dávku draslíku, který naše tělo nutně potřebuje ke správnému hospodaření s vodou, vedení nervových vzruchů, správné činnosti svalstva, bezproblémovému zažívání a zdravému srdci. Přispívá ke snižování krevního tlaku, pomáhá při celkové únavě a oslabení organismu, svalových křečích nebo mravenčení v končetinách. Měli bychom tedy houby zařadit do jídelníčku co nejvíce, i když ještě pamatuji, jak se psalo, že houby jsou bezcennou potravinou, v zásadě pouze prázdná vláknina. Kdoví, co se dozvíme za deset let! :)
Uvedeným množstvím naplníme 3 – 4 velké žampiony portobello.
50 g kuskusu nasypeme do misky a zalijeme 100 ml vroucí vody. Zaklopíme talířkem a necháme 20 minut nasáknout.
V míse promícháme asi 8 sušených rajčat naložených v oleji a nasekaných nadrobno i se dvěma lžícemi oleje, 100 g najemno nastrouhaného uzeného tofu, pokrájenou cibuli, dvě lžíce rajského protlaku, sůl a nabobtnaný kuskus. Žampionům vylomíme nohy a nastrouháme je do směsi. Každý žampion zevnitř trochu osolíme a naplníme směsí. Pěkně upěchujeme a narovnáme do zapékací misky vymaštěné olejem. Trochu podlijeme vodou nebo vývarem, přiklopíme a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 45 minut. Podáváme s rýží, kterou jsme podusili spolu s mrkví.


3 komentáře:

  1. Přiznám se, také jsem je ještě nezkusila, ale nalákala jste mne. Houby máme moc rádi.
    Hezký den.
    Alena

    OdpovědětVymazat