PROČ JÍST BLUMY?

Švestky známe všichni, ale co blumy? Pěstují se méně a také se méně prodávají i konzumují, což je velká škoda. Blumy jsou totiž velmi zdravým ovocem!
Díky vysokému obsahu draslíku pomáhají snižovat krevní tlak i riziko mrtvice a tvorby ledvinových kamenů. Z minerálních látek v blumách najdeme také fosfor, zinek, železo, měď a vápník. Blumy se řadí mezi potraviny působící preventivně proti rakovině a onemocněním srdce. Oddalují projevy stárnutí, blahodárně působí na zrak, pokožku, klouby, kosti, zuby i sliznice a díky obsahu uvedených minerálů a vitamínů E, C, A a skupiny B podporují tvorbu krve, látkovou výměnu (játra a ledviny), stimulují imunitu, proces regenerace a rekonvalescence, podporují mozkovou a nervovou činnost (včetně odolnosti proti stresu), růst a funkci zdravých svalů a metabolické pochody v těle. Mají silné antioxidační působení a pomáhají neutralizovat toxické látky přijímané z okolního prostředí.
Blumy obsahují množství vlákniny, a to jak té rozpustné, tak nerozpustné, obě napomáhají dobrému trávení stejně jako sorbitol, sladidlo přirozeně se vyskytující v blumách (ten citlivým jedincům způsobuje průjem a nadýmání). Ve slupkách najdeme nenasycené mastné kyseliny, které brání pronikání původců infekčních onemocnění do těla.
Protože obsahují až 80 % vody, jsou vhodným ovocem při redukční dietě i kvůli vláknině, která navozuje pocit nasycení. Uvádí se, že 100 g blum obsahuje jen 61 kalorií.
Blumy jíme nejlépe začerstva, ve formě šťáv, smoothies nebo čerstvých zmrzlin. Můžeme je i sušit jako zdravou pochoutku a jíst je místo bonbónů a cukrovinek, i děti je milují. Já blumy suším nakrájené na kousky a přidávám do ranních ovesných kaší. Blumy také s úspěchem mrazíme pro pozdější použití. Ale i v kompotech a zavařeninách zůstanou některé prospěšné látky.



Žádné komentáře:

Okomentovat