Zkouším udělat sirup zastudena, tak jsem sama zvědavá, zda vydrží.
Ve 4 l převařené vody rozpustíme 100 g kyseliny citronové a po vychladnutí přidáme 600 g bylin (v mém případě bezových květů, ale můžete to zkusit s lípou, meduňkou nebo mátou), zatížíme převařeným kamenem, aby byliny nevyčnívaly nad hladinu, a necháme 24 hodin zakryté louhovat. Přecedíme přes plátno nebo gázu, vmícháme 4 kg cukru a zahříváme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Nevaříme, sirup stačí jen lehce zahřát a míchat. Všechny pomůcky, včetně vařečky a naběračky - a lahví, samozřejmě, musíme prolít vroucí vodou. Sirup plníme do lahví a uchováme naležato v chladu.
Evičko, chci se zeptat, že jsou položeny sklenice naležato, tak tam nemůže vzduch, a uchovají se dlouho, jestli se nepletu:-) máte s tím zkušenosti?:-) Ifka
OdpovědětVymazatSe sirupy zastudena zatím zkušenost nemám, takže uvidím, zda vydrží. A pokládají se kvůli zamezení přístupu vzduchu.
VymazatKrásný den, sirupy za studena dělám už pár let a opravdu vydrží celý rok, jen zrovna tenhle z bezu je trochu šumivý, jako letní limonáda.
OdpovědětVymazatTaky je mám na ležato, jak píše paní, kvůli vzduchu.
Tak dělám všelijaké experimenty, meduňku, mátu, tymián, levandule atd.
Pak v zimě je to super vzpomínka na léto 🤗
Krásné dny Martina