JIDÁŠE

Čistě rostlinná verze tradičního velikonočního pečiva, které se na Zelený čtvrtek musí upéct i sníst. Ačkoliv jsou bez vajec a medu, jsou vynikající, opravdu!
Rozehřejeme 70 g rostlinného másla a zahřejeme 220 ml rostlinného mléka a 100 ml rostlinné smetany.
V míse promícháme 300 g celozrnné špaldové mouky, 300 g hladké bílé mouky, půl lžičky soli, a 70 g tmavého cukru. Uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj 21 g (půl kostky) čerstvého droždí, zalijeme trochou připraveného ohřátého rostlinného mléka a umícháme kašičku. Zakryjeme a necháme 10 – 15 minut vzejít kvásek. Vmícháme 1 uvařenou, oloupanou a najemno nastrouhanou bramboru, rozehřáté rostlinné máslo a zbytek mléka a smetanu. Důkladně zpracujeme hladké těsto, které necháme kynout v zakryté míse v teple hodinu anebo přes noc v chladu (chladničce).
Vykynuté těsto na pomoučeném vále pořádně prohněteme a rozdělíme na 48 stejných dílů. Z každého stočíme jidášek a narovnáme na plechy, kde budou ještě 15 minut kynout.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů (teplovzduch 180 stupňů) 15 – 20 minut. Zatímco se pečou, svaříme dvě lžíce hnědého cukru (používám Rapaduru) se dvěma lžícemi vody a tímto cukerným roztokem potřeme upečené, ještě horké jidáše. Kdo jí med, může si jidáše pokapat medem.



Žádné komentáře:

Okomentovat