Jahody jsou mražené vlastní a koláč je boží
V míse promícháme 100 g celozrnné špaldové mouky, 120 hladké bílé mouky a špetku soli. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 12 g čerstvého droždí, zasypeme lžící cukru a pomocí 100 ml teplého rostlinného mléka umícháme uprostřed kašičku. Zakryjeme a necháme vzejít kvásek. Vmícháme 40 g rozehřátého rostlinného másla, vyklopíme na vál a důkladně zpracujeme pružné těsto, které vrátíme do mísy, a necháme v teple 40 minut kynout. Mezitím promícháme 100 g mletých mandlí, 200 ml mandlové smetany, 2 lžíce cukru a 2 lžíce škrobu, a prozatím necháme stát. Vykynuté těsto znovu prohněteme a prsty nebo válečkem rozprostřeme na menší (25/40 cm) vymaštěný plech, necháme zvýšené okraje. Na těsto rozetřeme mandlový krém a poklademe 400 g jahod (v zimě mohou být mražené). Posypeme drobenkou připravenou z 50 g rostlinného másla, 50 g cukru a 50 g polohrubé mouky. Pečeme při 180 stupních 35 – 45 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat