VÁNOČNÍ PŘÁNÍ

S vánočním stromkem je to u mě vlastně jako s masem. Postupně ve mně zrál odpor k tomu, pěstovat na plantážích živé nádherné bytosti, totiž stromečky, které nikdy nebudou mít šanci vyrůst, dospět a zestárnout, protože budou poraženy pro naši krátkodobou a ješitnou radost. Budou pár dní zdobit naše obýváky jako pouhá dekorace, ověšené elektrickými žárovkami a ozdobami v barvách, které „letos letí“. 
 Ano, topíme v kamnech dřevem, ano, máme dřevěný nábytek. Je mi jasné, že odmítnutí používání dřeva je nereálné. Ale můžeme zamezit zbytečnému plýtvání životem. Zbytečnému plýtvání pro naše jepičí a sebestředné potěšení.
Letos jsme ozdobili stromek v zahradě. Víte, že je to úplně jiný pocit? Žádný stín na duši, žádné špatné svědomí. Tenhle stromek se může opravdu radovat s námi. A s ním celá zahrada. Vím, že ne každý má zahradu se stromkem, který by mohl ozdobit, ale téměř každý má možnost ozdobit jednoduchými ozdobami stromek v lese nebo v parku. Zazpívat si u něho (a také pro něho) pár koled a vrátit se domů, kde mezitím Ježíšek nechal dárky. Co myslíte, šlo by to? U nás určitě ano.
Buďme vděční, že můžeme slavit svátky v bezpečí, že máme co jíst, že máme střechu nad hlavou, teplou postel a své blízké. Buďme vděční za mír, který v naší zemi máme, za zdraví, za přátele a rodinu. Přeji vám všem nádherné, láskyplné Vánoce, poklid, laskavost, vzájemnou úctu a radost.



6 komentářů:

  1. Živý stromek, většinou jedličku máme každý rok. Máme tak pocit, že to umocňuje kouzlo Vánoc. Ovšem tak, jak jste to vyjádřila, jsem o tom nikdy nepřemýšlela. Musím uznat, že že to stojí přinejmenším za zamyšlení. Problém kácení našich lesů je sice poněkud složitější, ale je pravda, že každý může začít u sebe právě tímto krokem.
    Přeji Vám Evo nádherné Vánoce a v novém roce spoustu dobrých nápadů a odhodlání v boji za zdravou přírodu.
    Děkuji.
    H.

    OdpovědětVymazat
  2. My máme živý stromek venku už několik let. Večer u něj zpíváme koledy, zapálíme prskavky a když příjdeme domů, na děti čekají dárky. Vadí mi ten business - pěstování, sklizeň, přeprava kamiony, náklaďáky sbírající mrtvé stromky a pak je ze stromečků mulčovací kůra nebo se spálí ve spalovně. Všechno má ekologické dopady a nechci se na tom podílet. Přeji poklidné Vánoce.

    OdpovědětVymazat
  3. Přinutila jste mne se zamyslet :o) a myslím si, že je to počin dobrý a mnoha dětem by se tuze líbil. Jen pro spoustu rodin nezrealizovatelný...
    Přeji Vám krásné, pohodové a šťatné svátky vánoční.
    Alena

    OdpovědětVymazat
  4. Existuje už několik zahradnictví, které půjčují vánoční stromečky.

    OdpovědětVymazat
  5. Hezký den,také míváme živý stromek, ale pouze proto, že máme osvíceného pana starostu. Každoročně před Vánocemi nechává dělat prořízku obecních lesů a alespoň trochu použitelné stromky nechá k rozebrání místním lidem. Takže každý, kdo nepotřebuje dokonalost, si najde ten svůj. Takto ještě poslouží i před tím, než budou spáleny na topení, což by byly tak jako tak...Proto jsem každoročně ráda za jakoukoli křivulku, ze které se doma radujeme a v lese by jen zůstala ležet na hromadě...Krásné Vánoce!

    OdpovědětVymazat