CHLEBA S JARNÍMI BYLINKAMI

Letos si jaro dává na čas a po pečlivém hledání v zažloutlé loňské trávě jsem přece jen našla pár lístečků kopřivy, orseje, pampelišky, řeřišnice a dokonce šťovíku. Ale byly tak vzázné, že mi bylo úplně hloupé je trhat. Vzala jsem tedy zavděk divokou pažitkou, která nám na zahradě roste v celých trsech. Tu ale nelze považovat za jarní bylinku, protože je zelená po celou zimu a na léto zatahuje.
Tenhle chleba sice není kváskový, ale jednou za čas to nevadí. Nakonec by určitě šel upéct i s tím kváskem.
V míse promícháme 150 g hladké kukuřičné mouky, 150 g hladké bílé pšeničné mouky, 80 g celozrnné špaldové mouky, 1,5 lžičky instantního droždí, ½ lžičky soli, ½ lžičky tmavého cukru, ½ lžičky kurkumy, misku nakrájených jarních bylinek, 2 lžíce olivového oleje a 250 ml vlažné vody. Dobře zpracujeme rukama (od kopřiv si popálíte dlaně!) hladké a pružné těsto, které necháme v zakryté míse hodinu kynout na teplém místě. Znovu prohněteme, zformujeme do koule a vložíme do zapékací mísy s víkem vyložené pečicím papírem. Zakryjeme a necháme ještě 15 – 20 minut kynout. Nastřihneme nůžkami do kříže, zakryjeme pokličkou a dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů péci. Po půl hodině sejmeme pokličku a chleba potřeme olejem. Vrátíme do trouby a už bez pokličky dopečeme 15 minut.



2 komentáře:

  1. Hezké jarní slunečné ráno,paní Evo.U nás na Slovácku,už taky nesměle vykouklo pár lístečků kopřiv,popence a pampelišky,ale "postaraly"se o ně slepičky:).Do Vašeho chleba půjde asi pažitka a sušené bylinky.Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat