JABLEČNÝ ZÁVIN Z KVÁSKOVÉHO TĚSTA

Špaldový kvásek je jemnější než žitný a pečeme z něj s úspěchem sladké moučníky. Uděláme ho snadno tak, že místo žitnou moukou prvotní žitný kvásek přikrmujeme celozrnnou moukou špaldovou.
Večer předem zaděláme kváskové těsto ze 150 g hladké bílé mouky, 150 g celozrnné špaldové mouky, špetky soli, špetky tmavého cukru, 30 g rozehřátého rostlinného másla a 10 g (1 polévkové lžíce) špaldového kvásku rozmíchaného v 200 ml vody. Vše v míse promícháme, zakryjeme pokličkou a necháme do druhého dne (12 hodin) v teple kynout.Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, dobře prohněteme a necháme půl hodiny pod mísou odpočinout.
Půl kila nahrubo strouhaných jablek promícháme se dvěma lžícemi rumu, šťávou a kůrou z 1 bio citronu, 70 g rapadury (nebo cukru), lžičkou skořice, 50 g drobných hrozinek a 1 sáčkem vanilkového pudingu.
Těsto rozválíme na nepříliš tenkou placku, podle potřeby podsypáváme, a poklademe rovnoměrně jablečnou náplní. Smotáme a přemístíme na plech s pečicím papírem. Pečeme při 200 stupních asi 30 minut.



4 komentáře:

  1. zkusili jsme a cesto chutna jako chleba :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je zvláštní, použili jste opravdu čistý špaldový kvásek? mrzí mě, že vám nechutnalo

      Vymazat
  2. Dobrý den,

    chuťově je závin pro mě velmi chutný, ale s těstem se velmi špatně pracuje. Je hodně lepivé. Pomoučněnou desku jsem měla dost, ale přisipávat jsem musla stále docela hodně mouky. Pomohlo by přidat při zakládání těsta např. více špaldové mouky? Případně máte na to jiný trik? :-)

    Děkuji moc Andrea

    OdpovědětVymazat