ČERVENÁ ČOČKA S MARINOVANOU ŘEPOU

Kombinace indické kuchyně s marinovanou červenou řepou je geniální!
Den předem uvaříme dvě červené řepy, oloupeme je a nakrájíme na tenké špalíčky. V misce rozšleháme 80 ml dýňového oleje, 4 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce umeocta, 3 lžíce shoyu, lžičku strouhaného zázvoru, sušenou bazalku a tlučený pepř. Do této marinády naložíme uvařenou řepu na 24 hodin.
Na 2 lžících oleje z praženého sezamu (doporučuji si ho pořídit) necháme zpěnit pokrájenou cibuli a tři stroužky česneku, okořeníme po půl lžičce koření: garam masala, ras el hanout, sušená bazalka, tlučený koriandr, tlučený římský kmín, černucha a mango powder (pokud nemáme, okyselíme až nakonec lžící citronové šťávy). Jakmile se koření báječně rozvoní, vmícháme 300 g propláchnuté červené čočky, osolíme, a asi deset minut mícháme na mírném ohni. Přidáme 400 g oloupaných a nakrájených rajčat a 200 g spařeného a nahrubo pokrájeného čerstvého špenátu. Podlijeme sběračkou vody a dusíme asi 15 minut za občasného promíchání, dokud není čočka měkká. Zjemníme 200 ml mandlové smetany a prohřejeme.
Podáváme s řepou.

Žádné komentáře:

Okomentovat