Jeden z nejlepších gulášů, které jsem kdy jedla, doporučuji!Večer předem namočíme 250 g velkých strakatých fazolí do teplé vody se lžící jablečného octa, děláme to kvůli aktivaci prospěšné fytázy. Druhý den fazole propláchneme a v čisté vodě uvaříme doměkka. Slijeme, ale vodu nevyléváme, naopak ji doplníme na 500 ml a prozatím dáme stranou.
V rendlíku rozehřejeme tři lžíce oleje a opečeme na něm 3 velké cibule nakrájené na půlkolečka. Přidáme 1 mrkev nakrájenou na tenká kolečka a ještě deset minut opékáme, mícháme. Oloupeme a nakrájíme na kostičky 300 g rajčat a 3 brambory, jedno jablko oloupeme a nastrouháme najemno, v hmoždíři nadrtíme lžičku obyčejného a lžičku římského kmínu a půl lžičky pepře. Všechno to vmícháme k cibulovému základu, přidáme sůl, lžíci sladké a lžíci uzené papriky a 2 lžíce rajčatového protlaku. Zalijeme připravenou vodou z fazolí, dobře promícháme, přivedeme k varu a dusíme zvolna 30 minut, dokud není zelenina měkká a fazole krémové. Nakonec vmícháme utřený stroužek česneku a odstavíme. Jíme s tmavým chlebem posypané kroužky cibule. Guláš je lepší, když se alespoň přes noc uleží.
Žádné komentáře:
Okomentovat