Takhle polévku nazvala vnučka Zorinka a opravdu nepatří mezi luxusní pokrmy. Je ale chutná a velmi zdravá.
Večer namočíme 100 g pšenice špaldy a druhý den ji v čisté vodě uvaříme do poloměkka, trvá to asi 20 minut. Vodu nevyléváme, ale doplníme ji v odměrce na 1,2 l.
Rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout pět cibulí nakrájených na půlkolečka, přidáme 40 g mletých vlašských ořechů a deset minut opékáme. Vmícháme 3 brambory nakrájené na menší kostičky, okořeníme domácí bylinkovou solí a lžičkou tlučeného kmínu, přidáme špaldu a přichystanou vodu, a vaříme 20 minut, dokud nejsou brambory měkké. Jíme s kváskovým chlebem, jehož nakyslá chuť polévku skvěle doplňuje.
Žádné komentáře:
Okomentovat