JAHELNÝ KOLÁČ S MERUŇKAMI

Dobrý, zdravý a k tomu bezlepkový koláč. Ovoce je mražené, v létě samozřejmě použijeme čerstvé.
420 g jahel propláchneme v cedníku vroucí vodou, abychom je zbavili případné hořkosti, a nasypeme je do hrnce. Zalijeme 850 ml vody, přivedeme k varu a za občasného promíchání zvolna vaříme, dokud se všechna voda nevsákne. Vmícháme 500 ml rostlinného mléka, půl lžičky kurkumy, 1 lžičku strouhané pomerančové kůry, 100 g hrozinek a 100 g kokosového (nebo obyčejného) cukru. Vrátíme na plotýnku a znovu vaříme do husta, trvá to asi 10 - 15 minut. Odstavíme, vmícháme 2 lžíce ořechového oleje a rozetřeme na velký vymaštěný plech. Posypeme 200 g strouhaného kokosu, poklademe asi 750 g meruněk a zalijeme 250 ml rostlinné smetany, ve které jsme rozšlehali 80 ml javorového sirupu. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 40 – 45 minut. Krájíme zcela vychladlé.


1 komentář: