KVĚTÁKOVÉ KARI S PLACKAMI

Výborná záležitost! Dostalo se mi pochvaly: „bylo to moc dobrý, maminko.“
Nejprve zaděláme těsto na placky: v míse promícháme půl kila polohrubé mouky (část můžeme nahradit celozrnnou), půl lžičky soli, 1 a půl lžičky instantního droždí, lžičku sušené bazalky, 40 g rozehřátého rostlinného másla a 250 ml vlažné vody. Vyklopíme na vál, důkladně rukama zpracujeme krásně pružné těsto, vrátíme je do mísy a necháme zakryté v teple půl hodiny kynout.
Zatímco těsto kyne, pustíme se do přípravy lahodné zeleniny. Na dvou lžících sezamového oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, přidáme po lžičce koření: garam masalu, kari a kari listy. Záhy vmícháme nastrouhanou zeleninu: košťál z jednoho květáku, 200 g celeru a 200 g mrkve. Vmícháme 3 lžíce rajského protlaku, sůl a 250 ml kokosového mléka. Nakonec přidáme drobné květákové růžičky a 300 g předem uvařené cizrny (Já si cizrnu uvařím dopředu ve větším množství, rozdělím do sáčků nebo krabiček a uchovávám v mrazáku. Je možné použít i cizrnu konzervovanou). Dusíme na mírném ohni asi 20 minut, dokud květák nezměkne.
Vykynuté těsto na placky prohněteme na vále, rozdělíme na 24 stejných kousků a z každého vyválíme placku o průměru asi 8 – 9 cm. Pečeme přímo na kamnech nebo nepřilnavé pánvi nasucho po obou stranách.



Žádné komentáře:

Okomentovat