Výjimečně dobrý kynutý koláč z mražených meruněk. Současná situace má jeden dobrý dopad – spotřebujeme všechny zásoby.
Slunečnicová semínka jsou nejen moc dobrá, ale navíc nesmírně zdravá, díky obsahu prospěšných nutričních látek (vápníku, hořčíku, mědi, draslíku, železa, zinku, selenu, esenciálních mastných kyselin a vitamínů A, E, D a B) mají blahodárný vliv na kosti, zuby, nervy, náladu, pleť, klouby a vaziva, kardiovaskulární systém a hormonální systém. Podle odborníků jsou dvě lžíce slunečnicových semínek denně tak akorát.
A teď už k receptu. Večer předem namočíme 150 g slunečnicových semínek do čisté vody, druhý den je dobře propláchneme v cedníku a spolu se šťávou z půlky citronu, 3 lžícemi tmavého cukru, 1 sáčkem vanilkového pudingového prášku a 230 ml rostlinného mléka rozmixujeme na hladký krém. Prozatím odložíme stranou.
V míse promícháme 250 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 1 lžičku instantního droždí a 1 lžíci tmavého cukru. Rozehřejeme 50 g rostlinného másla a rozmícháme ho se 100 ml rostlinného mléka. Vlijeme k mouce a důkladně zpracujeme pružné nelepivé těsto, které necháme v zakryté míse 40 minut v teple kynout. Zatímco těsto kyne, připravíme si drobenku: prsty rozmělníme 40 g změklého rostlinného másla, 60 g tmavého cukru a 60 g celozrnné špaldové mouky.
Vykynuté těsto prohněteme a rozválíme je na menší vymaštěný plech, potřeme slunečnicovým krémem, poklademe meruňkami a posypeme drobenkou. Pečeme při 180 stupních asi 40 minut.
Slunečnicová semínka jsou nejen moc dobrá, ale navíc nesmírně zdravá, díky obsahu prospěšných nutričních látek (vápníku, hořčíku, mědi, draslíku, železa, zinku, selenu, esenciálních mastných kyselin a vitamínů A, E, D a B) mají blahodárný vliv na kosti, zuby, nervy, náladu, pleť, klouby a vaziva, kardiovaskulární systém a hormonální systém. Podle odborníků jsou dvě lžíce slunečnicových semínek denně tak akorát.
A teď už k receptu. Večer předem namočíme 150 g slunečnicových semínek do čisté vody, druhý den je dobře propláchneme v cedníku a spolu se šťávou z půlky citronu, 3 lžícemi tmavého cukru, 1 sáčkem vanilkového pudingového prášku a 230 ml rostlinného mléka rozmixujeme na hladký krém. Prozatím odložíme stranou.
V míse promícháme 250 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 1 lžičku instantního droždí a 1 lžíci tmavého cukru. Rozehřejeme 50 g rostlinného másla a rozmícháme ho se 100 ml rostlinného mléka. Vlijeme k mouce a důkladně zpracujeme pružné nelepivé těsto, které necháme v zakryté míse 40 minut v teple kynout. Zatímco těsto kyne, připravíme si drobenku: prsty rozmělníme 40 g změklého rostlinného másla, 60 g tmavého cukru a 60 g celozrnné špaldové mouky.
Vykynuté těsto prohněteme a rozválíme je na menší vymaštěný plech, potřeme slunečnicovým krémem, poklademe meruňkami a posypeme drobenkou. Pečeme při 180 stupních asi 40 minut.
Díky za tento recept, je to delikatesa! A funguje i s pořádnou kopou malin místo meruněk 🙂.
OdpovědětVymazat