KRIZOVÁ KUCHAŘKA

Krásný den všem, představuji vám novinku ze Svatojánu, letos je to Krizová kuchařka, která vyjde v létě, přesněji 23. července.

Krizová kuchařka je trochu ošemetný název pro skromnou, obyčejnou knížku s recepty. Vede mě k tomu ale dobrý důvod. Když jsem v roce 2017 začala o tématu knihy uvažovat a promýšlet, co by v ní mohlo a mělo být, zdálo se toto téma mnohým přátelům a známým, které jsem prosila o názor, jako zbytečné strašení a název nepříjemně stresující. V roce 2019 jsme se s nakladatelstvím nakonec dohodli, že kniha vyjde. Bylo to několik měsíců před tím, než svět postihla pandemie nemoci COVID-19. Nakonec to skoro vypadá na předtuchu, i když krizi v nějaké podobě předpovídali mnozí. Tahle knížka se pokouší pomoci každému, především ženám, aby si dokázaly poradit v nelehké době. Může nás postihnout kromě krize zdravotní spojené s karanténou i krize ekonomická, která jde s tou zdravotní bohužel ruku v ruce, a již následuje často i krize společenská a sociální. A ani krize ekologická se neodmlčela, sucho přetrvává, planeta se zahřívá i nadále.

Můžeme se v důsledku nepředvídaných událostí ocitnout na nějaký čas bez možnosti nakupovat vše potřebné v obchodech. I bez karantény, která pomine, může přijít povodeň, tornádo nebo velký požár. Příkladů ze světa máme bohužel dost. Knih, příruček a různých návodů k přežití v krizích vychází v současnosti dostatek, ale většinou jsou určeny mužům. Ti musí v takových obtížných situacích zajistit své rodině bezpečí, teplo a jídlo. A jaká je úloha ženy? Neméně důležitá, musí přece udržet v chodu rodinu, nasytit ji, ošetřit v případě nemoci a především nedovolit, aby se její členové utápěli ve smutku a beznaději. Musí vytvořit alespoň zdání normálnosti v turbulentním světě a nejistých podmínkách.
Ale i kdybychom se s žádnou krizí aktuálně potýkat nemuseli, knížka vás naučí používat lokální zdroje a první kroky k důležité a potřebné vědomé skromnosti, která se může ukázat jako životní nutnost.

Patrně se budeme muset naučit znovu spolupracovat, domluvit se, oprášit výměnný obchod, v těžkých dobách se osamělým individualistům žije velmi těžce a to i v případě, že mají dost peněz. I když ne všichni máme možnost vypěstovat si svoje jídlo, máme možnost nabídnout své služby výměnou za ně. Někdo je šikovný zdravotník, jiný rozumí motorům, další je zručný kutil. Když umím péct chleba nebo plést teplé ponožky, mohu za to dostat obilí nebo zeleninu. Proto moje rada zní: naučte se něco praktického.



7 komentářů:

  1. Před pár dny jsem tak myslela na to,že jste nás,Vaše příznivce,nedávno navnadila na tuhle Vaši novou knihu.A že je to až neuvěřitelné jak jste se trefila zrovna do téhle doby:-).Moc se těším,Vaše rady mají vždy smysl.Určitě objednám i pro dospělé dcery.Už aby byl červenec!Hezké dny.Světlana❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc děkuju Světlano, krásné dny a trochu toho deště :)

      Vymazat
  2. Díky,práší se mi od motyky a nejsem si jistá,zda vůbec zasít další zeleninu.Protože ji budu muset zalívat a vody je málo a slepičky musí pít.Vy máte nějakou zásobu?Vidím to v černých barvách:-((

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. máme čtyři 500l sudy, ale už jsou prázdné, naposledy tady pršelo 20.3. :((

      Vymazat
  3. Tak Pánbůh nás má přeci jen rád:-))Dnes nadránem a až do tohoto okamžiku u nás krásně pršelo!Posílám přání vláhy i k Vám❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v tom případě nás asi Pánbůh nenávidí, opět ani kapička

      Vymazat
  4. Já těm lidem prostě nerozumím. Oni si opravdu myslí, že přes IoT se k nám do mozku a celkově do těla dostane nějaký čip, který nás bude ve dne a v noci ovládat? Ti lidé jsou opravdu naivní! To snad není možné. Jak kdyby nikdy nebyli na internetu! Měli by se naučit základy.

    OdpovědětVymazat