PEČENÉ SÓJOVÉ MASO S CHLUPATÝMI KNEDLÍKY A ZELÍM

Stará dobrá klasika, tento „model“ je vylepšený o shiokoji, což je tradiční japonský výrobek z rýže, který zajistí u pečeného sójového masa (nebo zeleniny) skvělou kůrčičku. Toto množství je pro 6 lidí.
S jídlem musíme začít už den předem. 250 g sójových nudliček zalijeme 1,2 l vroucího osoleného zeleninového vývaru a necháme je v něm vychladnout. Promícháme 2 pokrájené cibule, 6 utřených stroužků česneku, 4 lžíce shiokoji (v nouzi nahradíme Tamari nebo sójovou omáčkou Shoyu), 1 lžíci ostré hořčice, 4 lžíce balzamikového krémového octa, 1 lžíci mleté sladké papriky, 1 lžíci mleté uzené papriky, lžičku tlučeného kmínu, lžičku tlučeného pepře a 80 ml panenského olivového oleje. Vmícháme dobře vymačkané sójové maso, a v uzavřené nádobě marinujeme v chladničce alespoň 8 hodin, ale klidně i celičký den. Marinované sójové maso vložíme do pekáčku, přiklopíme a pečeme při 200 stupních půl hodiny a pak ještě 15 minut odkryté.
Knedlíky: nastrouháme 1 kg oloupaných syrových brambor a promícháme je se solí, 200 g celozrnné špaldové mouky, 200 g hladké bílé mouky a 4 lžícemi Hrašky. Necháme 20 minut odpočívat a poté lžičkou vykrajujeme menší knedlíky do slané vroucí vody. Vaříme 10 minut.
Zelí: malou hlávku bílého zelí nebo polovinu větší nakrájíme na nudličky, vložíme do kastrólu, podlijeme několika lžícemi vody, osolíme, okmínujeme a dusíme 15 – 20 minut. Přebytečnou vodu slijeme, vmícháme syrovou pokrájenou cibuli, ochutíme trochou cukru a vinného octa, případně dosolíme. Zelí promícháme s uvařenými knedlíky a podáváme s pečeným sójovým masem. Já jídlo ještě ozdobila medvědím česnekem.



1 komentář:

  1. Skvělý recept. To sojové maso marinované v shiokoji nemá chybu, je vynikající.

    OdpovědětVymazat