POLÉVKOVÉ KOŘENÍ

Tradičně letos opět vyrábím bylinkovou sůl do polévek, omáček, pomazánek, na pečenou zeleninu, do rizot a rlzných zeleninových směsí nebo jen tak na chleba. Tato skvělá bylinková sůl je také vítaným dárkem.
Nejprve nasušíme různé byliny, základem je u mě vždy libeček a dobromysl, ale přidávám i další byliny: šalvěj, mátu, šantu, brotan, estragon, saturejku, tymián, rozmarýn, měsíček, celerovou nať a petrželku. Ze semen používám černuchu, semínko libečku a kmín. Z volně rostoucích bylin je do směsi výborný popenec. Usušené byliny odrhneme ze stonků a v robotu rozdrtíme na prášek. Semena umeleme v mlýnku na kávu. Byliny promícháme se solí a lahůdkovým droždím nejlépe v hmotnostním poměru 3 : 1 : 1. Lahůdkové droždí můžeme vynechat. Já přidávám ještě mletou pískavici řecké seno, ale ta ne každému voní.



3 komentáře:

  1. Doma som dala všetko sušiť a po navrate z túlania sa do výroby pustím. Z akého dôvodu sa pridáva droždie?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. lahůdkové droždí (nikoliv droždí na kynutí!) zvýrazňuje chuť a je zdrojem prospěšných látek :)

      Vymazat
    2. Vďaka. Počas našej dovolenky sa všetko vysušilo, tak sa pustím do práce.

      Vymazat