GRATINOVANÉ BRAMBORY S PAŽITKOU

Výborná pochoutka pro milovníky jemných smetanových chutí.
Ve větším rendlíku, který může přijít do trouby, rozehřejeme lžíci olivového oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli. Přidáme lžíci bazalky, lžíci oregana a dvě lžíce hladké mouky a několik minut společně opékáme. Zalijeme 650 ml rostlinného mléka (použila jsem sójové), osolíme a krátce povaříme do husta. Vmícháme 200 g nastrouhaného rostlinného sýru (např. Veganline), 3 prolisované stroužky česneku a 200 ml rostlinné smetany. Prohřejeme, aby se sýr rozpustil, a odstavíme. Nakonec vmícháme velký svazek nakrájené pažitky a 2 kila 15 minut povařených, oloupaných a na kolečka nakrájených brambor. Pečeme v troubě vyhřáté na 230 stupňů půl hodiny. Podáváme se salátem.


2 komentáře:

  1. Dobrý den, díky za inspiraci.
    Nedávno jste psala o topinamburach, tak jsem si na Vás při tomto Vašem receptu vzpomněla .Včera, když jsem přemýšlela co k obědu a a to právě z této hlízy.
    No a tak jsem experimentovala.
    Pradvařené hlízy na plátky, tak 20min,na plátky brambory a osmahle a okořeněné žampiony,na kolečka pórek,nastrouhat sýr, přidám misku spařených kopřiv, vše promíchám, přidám půl litru rostlinné smetany a peču na 180stupnu klidně hodinu a půl až je vše měkké.Pak chvilku bez pokličky a šup na stůl
    Koření podle chuti,dala jsem Adzika . Všem moc chutnalo.Jen je dobré dát si preventivně kmínový, feniklovy nebo jiný proti nafukovací čajík, u topinambur se vždy hodí 👍
    Díky za vše a krásné dny celé rodince.

    OdpovědětVymazat