CHLEBA KUBÍN

Příprava tohoto chleba je zdlouhavá, začneme 24 hodin předtím, než chceme péct. Já začínám v 7 ráno, to mi nejlépe vyhovuje.
V míse promícháme 20 g žitného kvásku, 150 ml teplé vody a 150 g celozrnné žitné mouky. Mísu dobře zakryjeme fólií nebo vložíme do mikrotenové tašky, aby těsto nevysychalo. Necháme 10 -12 hodin v teple kuchyně vzejít, přidáme 225 ml teplé vody a postupně vmícháváme 450 g celozrnné špaldové mouky. Necháme 30 minut odpočívat, a poté přidáme 25 ml vody se lžičkou až dvěma soli a lžící kmínu. Vypracujeme těsto (dělám to na vále), několikrát přeložíme a vrátíme do mísy, kterou dáme opět do tašky. Po 40 minutách opět těsto přeložíme, po dalších 40 minutách znovu. Po 20 minutách odpočinku v tašce prohněteme krátce na pomoučeném vále a vložíme do ošatky vysypané moukou (já do ní dávám ještě potravinářskou fólii, aby se chleba do ošatky nepřilepil). Ošatku šoupneme do tašky, která čeká v pohotovosti a chleba putuje kynout do chladničky, kde ho necháme 10 – 11 hodin.
Troubu s předstihem rozehřejeme na 250 stupňů i s plechem uprostřed a pekáčkem na dně. Chleba opatrně vyklopíme na horký plech, do pekáčku nalijeme vroucí vodu a pečeme 15 minut. Otevřeme troubu dokořán, ztlumíme teplotu na 190 stupňů, pekáček s vodou dáme pryč, zavřeme troubu a chleba pečeme ještě 25 minut.

4 komentáře:

  1. Určitě vyzkouším,jen si musím pořídit ošatku:-)Smím se zeptat-proč zrovna Kubín?Děkuji.Světlana🌱

    OdpovědětVymazat
  2. také zůstávám u svého lety osvědčeného jednoduchého kváskového, jen jsem to chtěla zkusit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojky tak jsem se o to párkrát pokoušela, ale nikdy jsem ho neměla tak dobrý jako v https://www.vasepekarna.cz. Vždy byl druhý den jak beton. Na tuhle prodejnu jsem narazila jednou, když jsem šla z práce a podle mě není lepší pekárna. Mají skvělé i koláče. A myslím, že ceny tam také nemají špatné.

    OdpovědětVymazat