Obyčejné a dobré, pravý šmak tomu dává až shiokoji (nasolovací kvašená marináda z rýže), ale obejdete se i bez něj.
100 g sójových nudliček vložíme do hrnce, zalijeme 1 l vody, přidáme lžičku kari koření, sůl a vaříme 20 minut.
Do mísy dáme uvařené sójové nudličky, 200 g na špalíky nakrájené mrkve, pokrájenou cibuli, 2 lžíce oleje, půl lžičky tlučeného sečuánského pepře (skvělé aromatické koření podobné pravému pepři), 2 lžíce shiokoji (lze nahradit lžící lahůdkového droždí, lžící sójové omáčky a solí) a 100 ml červeného vína. Dobře promícháme a přemístíme do pekáčku s víkem. Pečeme při 200 stupních v zakrytém pekáčku půl hodiny, poté odkryté ještě další půlhodinu. Podáváme s rýží.
To jsou mi to ale šmaky. Kdybych já hloupoučká kuchařka aspoň po těch letech věděla jak dlouho vařit uzené maso. Ale to ne. Mně už taky není dvacet, třicet a nebo čtyřicet. Táhnu to tady už více než půl století a ten věk se na mně začíná pomalu ale jistě podepisovat. Je to něco, s čím se musím smířit.
OdpovědětVymazat