Do téhle vynikající polévky jsem přidala skvělé české světlé miso. Úplně jsem si ho zamilovala a upřímně ho doporučuji. Bez něho bude polévka sice také dobrá, ale ne výjimečně dobrá
Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, přidáme 3 lžíce hladké mouky a umícháme světlou cibulovou jíšku. Vlijeme 1,6 l studené vody, metličkou rozšleháme a nasypeme 250 g zelené čočky (zelená čočka se nemusí namáčet), 1 nakrájený pórek a 1 nakrájenou petržel. Vaříme 10 minut, vsypeme 300 g oloupaných a nakrájených rajčat, 200 g nakrájené mrkve a 300 g nakrájených brambor. Osolíme bylinkovou solí a vaříme 25 – 30 minut doměkka. Z hotové polévky odebereme sběračku „vody“ a po zchladnutí do ní zamícháme 3 lžíce světlého misa. Vrátíme do částečně vychladlé polévky (miso se nesmí vařit, jinak ztrácí prospěšné látky). Nakonec vmícháme svazek petrželky. Podáváme s domácím kváskovým chlebíčkem.
Dobrý den paní Evo, chtěla bych se zeptat na miso. Stále se odhodlavam ho vyzkoušet,ale v obchodech mají jen velká balení, žádná menší na zkoušku pro nováčky. Mohla byste tedy zkusit popsat jak miso v polévce chutná? Je to spíš do slaná nebo do kysela? A kde ho lze použít jinde než v polévce. Děkuji a přeji krásné dny. Marie
OdpovědětVymazatDobrý den, misa jsou různá, od jemných, nasládlých rýžových (jako to tady na fotce - od české firmy Kojibakers), které jsou vhodné pro začátečníky nebo i pro malé děti, až po tmavá, skoro černá misa velmi výrazné specifické chuti, ta zrají několik let. Misa se nebojte, vydrží v chladničce dlouhou dobu a třeba tohohle na fotce můžete použít do hrnce polévky dvě nebo tři lžíce, takže rychle ubývá. Miso používám do omáček, do polévek, do pomazánek, do salátových zálivek. Jeho chuť se špatně popisuje, protože jde o "pátou chuť" umami. Je to něco mezi slanou, sladkou a nakyslou. Možná vám v některé zdravé výživě vyjdou vstříc a nechají vás ochutnat. Nebo napište do firmy Kojibakers, třeba by byli ochotni poslat malé balení na vyzkoušení :)
Vymazat