CHLEBA KYNUTÝ V CHLADNIČCE

Tento chleba opět vyžaduje čas 24 hodin, takže ideální je začít ráno, když vstanete.
V míse promícháme 1 lžíci žitného kvásku, 150 ml teplé vody a 150 g celozrnné žitné mouky. Mísu vložíme do igelitové tašky, aby těsto nevysychalo. Necháme v teple kuchyně 12 hodin kynout. Po této době vmícháme 200 ml teplé vody, sůl, 150 g hladké mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, 60 g mouky z neloupané rýže (rýži natural umelete v mixéru nebo mlýnku na kávu) a 50 g směsi semínek (len, dýně, slunečnice, sezam). Dobře promícháme, vložíme do tašky a necháme 2 hodiny v kuchyni kynout. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a několikrát přeložíme – prohněteme. Vytvarujeme bochníček, vložíme ho do ošatky vysypané moukou, ošatku dáme do tašky a tu do chladničky, kde těsto kyne 8 -10 hodin.
Do trouby vložíme plech a dospodu pekáček s vodou, troubu rozehřejeme na 250 stupňů, chleba opatrně vyklopíme na rozpálený plech, nařežeme, dáme do trouby a pečeme 15 minut. Snížíme teplotu na 200 stupňů a dopečeme ještě 30 minut. Necháme vychladnout na mřížce.



2 komentáře:

  1. Vyborný chlebík, krasně drží tvar. Já kváskové chleby peču obdobně, většinou mouky míchám a tekutiny dávám podle potřeby. Kamarádky po mě vždy chtějí recept a podrobný postup a teď je mohu odkázat na tento. Děkujeme.

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý chleba, a děkuju za "Tibeťany" , mile předvedeno, nemusím nikde hledat, budu cvičit podle vás. Ještě poděkování za recept na domácí deodorant, opravdu perfektně funguje! To mě moc potěšilo, jsem alergická a s deodoranty mám problémy, i když jsou bio.
    Rodačka

    OdpovědětVymazat