KVÁSKOVÝ CHLEBA S ČOČKOU A RÝŽÍ

To je zvláštní, viďte? Ale zvykla jsem si přidávat mouku z celozrnné rýže do kváskového chleba už dávno, je odlehčenější a nadýchanější. A pak jsem si řekla, co takhle zkusit přidat ještě mouku z červené čočky? Zkazit tím snad nic nemůžu...
No a podařilo se, chleba je moc dobrý a navíc získal nějaké hodnotné bílkoviny navíc 
Mouku z rýže i luštěnin si melu na svém mlýnku na obilí, ale pokud nechcete do tohohle báječného přístroje investovat, umele vám je i výkonný mixér nebo mlýnek na kávu.
Předpokladem úspěchu je dobrý živý, nejlépe špaldový kvásek, který je v chlebu chutnější než žitný. Dělá se tak, že po prvotním vzejití žitného kvásku přikrmujete už pouze celozrnnou špaldovou moukou. Tento kvásek se dá použít i na sladké kváskové pečení.
Večer předem promícháme v míse 100 g mouky z červené čočky, 100 g mouky z celozrnné rýže, 200 g celozrnné špaldové mouky, 100 g hladké bílé mouky, lžičku soli a semínka podle chuti. Do odměrky dáme vrchovatou polévkovou lžíci špaldového kvásku a rozmícháme se 480 ml teplé vody. Vlijeme do mísy k mouce a promícháme. Mísu zakryjeme pokličkou, voskovaným plátnem nebo vložíme do mikrotenové tašky a necháme 12 -16 hodin v teple kuchyně kynout.
Vykynuté těsto několikrát v míse promícháme, „přeložíme“ a ponecháme 15 minut odpočívat. Poté přemístíme do menší chlebové, dobře vymaštěné formy, posypeme semínky, mokrou rukou trochu upěchujeme, znovu zakryjeme a necháme v teple dvě hodiny na poslední kynutí. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů půl hodiny ve formě, poté vyklopíme, otočíme a dopečeme ještě 10 – 15 minut. Necháme vychladnout na mřížce.




2 komentáře:

  1. Mám v lednici žitný kvásek.Stačí jej přikrmit pouze jednou špaldovou moukou ráno a večer připravit těsto?A nebo musím založit úplně nový kvásek?Děkuji Světlana❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. lépe je přikrmovat špaldovou moukou déle, ale i takto to může být :)

      Vymazat