KÝM JSME

Ke zralosti patří i uvědomění si, přiznání toho, kým jsme. Vede k němu ale dlouhá a nelehká cesta, protože překážkami na ní je naše chtění, hraní rolí a naše ustrašené ego.  Nikoli to, čím bychom chtěli být, co obdivujeme na druhých, jaký kostým by nám podle našeho názoru a vkusu slušel, ale to, kdo opravdu jsme, jaký máme úkol - to je nutné poznat. Je třeba si beze všech lží vnějších i vnitřních přiznat, jaké jsou naše schopnosti, naše limity, naše priority a tedy naše předurčení. Já totiž na předurčení bezezbytku věřím. Přemýšlela jsem sama nad sebou i nad svými přáteli, rodinou, nad lidmi, které znám a tohle jsem vymyslela:
ŘEČNÍK NA FÓRU je hodně a rád vidět i slyšet, občas leze ostatním na nervy, vždy je středem pozornosti, natřásá se a je hlučný, ale když na to má dostatek schopností a intelektu, může se stát hlasem lidu v tom nejlepším smyslu toho slova a mluvit za ty příliš bázlivé a ostýchavé.
SKRYTÝ HYBATEL – však ho všichni znáte, drží se stranou, nesnaží se upoutat pozornost, ale je nepřehlédnutelný, vyzařuje totiž superpower, takových lidí je málo a pokud pracují pro síly dobra, jsou hotovým požehnáním. Vždy dosáhnout toho, co si předsevzali, protože jejich předností je trpělivost, smysl pro správný okamžik. Nikdy netlačí na pilu, prostě vyčkávají, pozorují, hodnotí a teprve potom konají, ve většině případů úspěšně. Když cítí, že kořist uniká, nedělá jim problém otočit se a odejít. Pravá královská hrdost nepatří mezi jejich ctnosti, považují ji za zbytečný a často také destruktivní přepych.
BLOUZNIVEC je vlastně k politování, je rozerván a štván vnitřními běsy. Pokud v něm ovšem dřímá umělec, potom z jeho podivínství máme prospěch my, obyčejní lidé. Je často osamělý a nepochopený, zmítán emocemi často umírá mladý, ale často po sobě také zanechá básnické dílo nebo symfonii.
HRAČKA je člověk bez vyhraněné identity a s téměř nulovým sebeuvědoměním, on prostě jen JE, téměř zenově, ale bez té vědomé cesty, která k témuž stavu mysli dovede zenové mistry. Poskytuje jiným lidem radost pouhou svou přítomností, protože je to bytost veselá, nekomplikovaná a vděčná; málokdy oplývá vysokou inteligencí, kterou považuje spíš za přítěž. Se svou úlohou je spokojený a náležitě si ji užívá. Pokud není vypočítavý, sobecký a hamižný, je nám v jeho společnosti dobře a bezstarostně, patří mezi čisté duše.
KÁMEN V JEZEŘE je tichý, zádumčivý člověk, který do svého vnitřního života nepustí téměř nikoho. Má zvláštní kouzlo, jako staré hradní zdi skryté v lese a obrostlé mechem. Jeho tajemství je skutečné, nepředstírané, naopak často spíše předstírá zájem o náš všední každodenní svět. Tento člověk není ve svém osamění nešťastný, on ho naopak vyhledává a může mít málo přátel mezi lidmi, ale o to víc mezi divokými zvířaty, stromy a kameny.
UČITEL je člověkem otevřeným, upřímným a často naivním. Vše, co ví, má nutkání sdělovat dál. Vše, k čemu dospěje, považuje zákonitě za majetek všech. Ukazuje cestu nebo alespoň směr, nutí nás přemýšlet o věcech, které jsme si do hlavy brát nechtěli, nezajímaly nás, nebo z nich měli strach. Je to idealista.
ŠAMAN je člověk, který oboustranně a účinně komunikuje a dokonce spolupracuje s různými entitami. Dnes se za šamana považuje každý, kdo zažil a dokáže vnímat nějaké zvláštní pocity, má různé vhledy a mimořádné schopnosti. Ale pozor, pravých šamanů je jako šafránu a tím spíše v našich krajích, musíte do Afriky, do země Indiánů nebo na Sibiř. Ale pár skutečných šamanů se najde jistě i zde v Čechách, ale nemají účet na facebooku ani nepořádají semináře. Je to těžký a nebezpečný úděl, nezáviďme jim.
Být UTĚŠITELEM je předurčení často nevděčné a málo oceňované. Když se jako utěšitel smíříte s tím, kým jste a neočekáváte vděk a ocenění, bude se vám vaše sudba snášet lépe a dokonce z ní můžete cítit pravé uspokojení. Bez utěšitelů by byl náš život strašný. Jsou nutně potřeba, vždycky jsou na telefonu, nikdy neodmítnou pomoc, zřídkakdy jsou protivní. Milujme je, jak si po právu zaslouží!
BARD je přemýšlivý, upřímný, má rád společnost, nikdy není laciný a plytký. Má co říct a říká to rád. Má trochu problém ukočírovat své ego hvězdy, ale pokud se to podaří, je velmi užitečné a poučné mu naslouchat. Osciluje mezi melancholií a expresivitou, ale právě to je na něm tak přitažlivé.
VÁLEČNÍK je rozpoznatelný na první pohled, obklopuje ho totiž aura autority, která nemá nic společného s penězi, společenským postavením nebo svaly. Takového člověka byste měli rádi po svém boku, když vám teče do bot. Není to žádný diplomat, většinou kašle na konvence a dělá si, co chce.  Rozhodně od něj nečekejte nějaké lichotky, naopak – až příliš často vám v jeho společnosti zamrzne úsměv na rtech. Ale urážet se je předčasné a pošetilé, takoví lidé jsou velmi vzácní, a pokud vás někdo takový uzná za hodného své pozornosti, nemusíte se bát už skoro ničeho.
VYJEDNAVAČ je pragmatik a stojí nohama pevně na zemi. Není ale tak hloupý, aby pohrdal nebo zesměšňoval opačné názory nebo jiné pohledy na svět. Tento člověk se téměř vzdal svého ega, pracuje ve prospěch celku, ve prospěch dohody, spolupráce a konsensu. Rád a pozorně naslouchá, na všechno má odpověď, je velmi vzdělaný a sečtělý. Může působit chladně, zdá se, že snad vůbec nemá srdce, ale on se opravdu snaží přijít věcem na kloub a nikomu nestranit.
POZOROVATEL se drží stranou, všechno vstřebává, nasává jak houba, ale sám se málokdy projeví. Je to zvláštní typ osobnosti, nečitelný, nepředvídatelný, matoucí. Kdo je to? Co chce? Co si myslí? Proč nic neřekne? No, tyhle lidi málokdo z nás chce mít mezi přáteli, ale věřte, že i oni jsou potřební, všechno, co za ta léta vstřebali a zpracovali, musí jednoho dne ven, třeba v podobě krásné a dechberoucí knihy. Nechme se překvapit a umožňujme jim co nejvíc zážitků, oni budou sedět v koutku a nebudou překážet.
LÉČITEL je významný, nebojácný, přísný, skromný a poctivý člověk. Nepředvádí se, ani z vás netahá peníze. Léčí vaše tělo nebo duši, ale chce, abyste ho poslouchali, abyste plnili jeho pokyny, nebo běžte k čertu a hledejte pomoc jinde. Nevyplácí se odmlouvat a diskutovat, pokud jste se už jednou svěřili do jeho požehnaných rukou. Pokud vám nevyhovuje, odejděte, ale neremcejte. Svůj nevděčný, velmi náročný a často nebezpečný úkol snáší se stoickým klidem. On si ho nevybral, byl jím vybrán. Smekněte před nimi, těch poctivých a skutečných Léčitelů už moc není.

Lidských údělů a předurčených úloh je mnohem více, tohle je jen malý výběr a krátké zamyšlení, třeba se v mém textu někdo poznáte.
O předurčeních z druhé strany spektra psát nechci, i když nepopírám, že existují. O těch se dočtete v detektivkách, thrillerech, policejních hlášeních a politických komentářích.


více ZDE

5 komentářů:

  1. Paní Evo, blahopřeji k odvaze a fortelu, s jakým jste se pustila do tohoto strukturovaného vhledu... Myslím, že se ale nakonec každý najde tak trochu ve všem... Za sebe se hlásím ke Kameni v jezeře (krásné podobenství) a pak tedy ještě úplně ke všemu... :) I.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vidíte, a já sama sebe vidím naprosto jednoznačně a mnoho svých blízkých také, asi bychom každý mohl vytvořit takový svůj seznam a určitě by bylo zajímavé je vzájemně porovnat

      Vymazat
  2. Tak Evičko, já jsem asi ten válečník. Snad proto, že říkám věci narovinu a více bez okolů. Nemám nikdy v úmyslu urážet, protože to druhého bolí, ale otevřít jinému oči. Nesnáším pokrytecké šušky za zády jiných a do očí lhaní a neupřímnost. Ale věřte mi, v životě to lehké není. Jsou lidé, kteří to časem pochopí, co jsem se jim snažila říci a jsou takoví, kteří se urazí a dojde jim to až po mnoha letech. Jako vzácnost považuji, kdy se mi můj otec po pěti letech omluvil prohlásil,,Já tě obdivuji, jak ses tenkrát Tondovi postavila". Tož tak. Mám to vaše psaní moc ráda. Pěkný rok 2015

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den paní Evo,
    já jsem se našla v Učiteli - naivní idealista, který co ví, má nutkání sdílet dál - jak trefné!
    Tento rozsáhlý seznam povahových vlastností ukazuje, jak jsme každý jiný a jak je to přínosné pro ostatní, když najdeme svoje poslání a žijeme v souladu s ním.
    Věra

    OdpovědětVymazat