SÍLA PŘÍRODNÍ FERMENTACE

Úžasná kniha, jejímž autorem je Sandor Ellix Katz, obdivuhodný člověk. Sandor je již deset let HIV pozitivní a žije nyní v komunitě lidí snažící se o soběstačnost v krásné přírodě státu Tennessee. 
Prastarý a osvědčený způsob uchování a zpracování potravin - tedy fermentace, se mu osvědčil jako mimořádně prospěšný pro každý nemocný i zdravý organismus a bezpochyby takové stravování přispívá k tomu, že se i navzdory chmurné lékařské prognóze cítí stále výborně a plný síly a optimismu.
Kniha obsahuje kromě obecné (velmi poučné) části i spoustu osvědčených receptů, od nakládání zeleniny, přes kysané mléčné výrobky, chléb a pečivo až po pivo, vína, octy a nápoje z kvašeného obilí. Mě zaujal především recept na domácí tempeh a veganské alternativy kefírů.
Moc se mi líbí taky způsob psaní, kromě receptů se můžeme dozvědět spoustu věcí o životě pana Katze samotného, o jeho názorech a postojích a také smyslu pro humor. Jakkoliv se nezdá možné, aby vás kuchařská kniha dojala, téhle se to podařilo.
Knihu vydalo nakladatelství Grada a krásně a fundovaně ji přeložila Zuzka Ouhrabková, kterou znáte z její stránky Zkvašeno (neumím si představit vhodnějšího překladatele)




víte tipů ZDE
odkaz na knihu TADY



1 komentář:

  1. Ja mam od nej knizku " the art of fermantation" a je opravdu uzasna, zrovna ted mi kvasi "cervena repa, cervene zeli a cerstvy zazvor" mnnn je to dobrota!

    OdpovědětVymazat