Švestkové knedlíky samozřejmě dělám odjakživa, většinou z tvarohovo-bramborového těsta s vejcem. Zkusit je ale připravit z čistě rostlinných surovin byla výzva. Základní recept je z knihy Banán místo vejce, který jsem si poupravila. Z uvedeného množství je asi 25 knedlíčků, tedy nají se asi pět až sedm lidí.
V míse promícháme 200 g celozrnné špaldové mouky a 300 g dětské krupičky (nebo hrubé mouky). V hrnci se silným dnem přivedeme k varu půl litru ovesného mléka s 50 ml slunečnicového oleje a půl lžičkou soli. Recept na přípravu ovesného mléka je v albu Ostatní pokusy. Musíme stále míchat, ovesné mléko se jinak sráží do knedlíčků. Jakmile se začne vařit, postupně přisypáváme asi polovinu moučné směsi a mícháme do zhoustnutí, zkrátka připravíme odpalované těsto. Dáme vychladnout a zapracujeme zbytek mouky, dvě uvařené a najemno nastrouhané brambory a dvě lžíce Hrašky rozmíchané v troše vody. Pokud se nám těsto zdá příliš řídké, zahustíme moukou a naopak, pokud je husté, můžeme naředit ovesným mlékem. Z těsta vyválíme hada, nakrájíme jej na kousky a do každého zabalíme vypeckovanou švestku (měla jsem zamražené ze zahrádky). Vaříme v mírně osolené vodě asi 3 minuty od vyplavání na hladinu. Na talíři poléváme krémem ze sojového jogurtu rozmíchaného se skořicí a třemi lžícemi agávového sirupu.
více ZDE
Jupí! Děkuji! O víkendu dělám knedlíky. Jen místo ovesného mléka použiji makové, ale to podle mého názoru nevadí. Aspoň vyzkouším. Děkuji Vám, Evo! Díky Vaší odvaze si můžu si dát po letech knedlík s chutí :o)
OdpovědětVymazatTo jsem ráda, snad vám budou chutnat :)
Vymazat