BŘÍZA

Bříza je panenská nevěsta. Je krátkověká, něžná, mírná, ale neohrožená, tvoří pionýrský předvoj ostatním stromům, připravuje podmínky pro jejich budoucí příchod a růst. Tato její obětavá vlastnost je lidmi chápána jako „plevelnost“, což je oblíbený lidský termín. Bříza nechává ve svém světlém stínu růst i byliny a keře, nenárokuje si prostor jako většina ostatních stromů. Jemné větvičky, třepetavé lístky a bělostná kůra těší srdce každého člověka, kterému je smutno, bříza přináší světlo do temnoty.
Germánská runa Berkana, „bříza“, znamená mateřství, prsa a ochranu. Kolébky se tradičně vyráběly z březového dřeva, aby ochránily miminka před zlem. Bříza je pradávným symbolem plodnosti a byla využívána v obřadech tohoto zaměření.
Nálev nebo odvar z mladých březových lístků čistí ledviny, játra a žlučník a na jaře se pije jako očistná kúra. Odvar z pupenů (trháme výhradně pupeny ze stromů poražených při zimním průklestu) má výrazný účinek na sekreci žluči, a léčí záněty kostí a slinivky. Bříza pomáhá při dně a revmatismu, je močopudná a napomáhá odstranit bílkovinu z moči, aniž by dráždila ledviny. Celkově povzbuzuje metabolismus a tím pomáhá při obezitě. Odstraňuje otoky ledvinového původu a to jak vnitřně, tak zevně formou koupelí. Na vodnatelnost dobře působí i odvar z březové kůry.
Takzvaný březový dehet získaný suchou destilací dřeva a kůry léčí lupénku, ekzémy, mírněji na kožní defekty působí odvar z listů. Míza (tzv. březová voda) je výtečným posilujícím prostředkem na vlasy a kromě toho vyhání ledvinové kameny. U nás je ale těžba mízy zakázaná, protože stromy silně poškozuje a to nechceme, že ano?



více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat