HERVÁBNÁ POLIUKA

Recept je z Krkonošské kuchařky, jak jste jistě poznali z názvu Emotikona smile
Večer předem namočíme 200 g loupaného půleného hrachu, druhý den propláchneme a scedíme.
V hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm 300 g karotky a 300 g celeru nastrouhaného na hrubém struhadle. Zalijeme 2 l zeleninového vývaru, přidáme hrách a vaříme doměkka. Osolíme a zavařujeme kápání, které připravíme takto: v 200 ml ovesné smetany rozšleháme 20 g Hrašky, osolíme bylinkovou solí a vmícháme 100 g pohankové mouky. Sítem na halušky protlačujeme do vroucí polévky a vaříme pět minut. Na talíři posypeme vopichem.


více ZDE

4 komentáře:

  1. Vopich je libeček ? A on se dá koupit i půlený hrách ? Teda nechtěla bych jednotlivé kuličky půlit ;-)))). Polévka musí být chutná.
    Ála

    OdpovědětSmazat
  2. Od zveřejnění tohoto receptu jsem polévku vařila už mnohokrát a je prostě naším hrachovkovým favoritem, jinými slovy - v jednoduchosti je prostě krása ;-) Já navíc k celeru (teď na jaře řapíkatému) a mrkvi přidávám petržel (vše ve stejném poměru), vařím s bobkovým listem a rovnou i s trochou libečku a dochutím většinou umeoctem. Pohankové kapání se k této hrachovce skvěle hodí a byla by škoda ho vynechat ;-)

    OdpovědětSmazat