JASAN

Už jeho latinské jméno má velkolepý zvuk, jen si to řekněte nahlas: FRAXINUS EXCELSIOR. Zní trochu jako zaklínadlo. Vždyť bájný Odinův Yggdrasil v severské mytologii byl právě jasan. Tři jasany byli součástí pěti posvátných stromů Irska spolu s tisem a dubem. Bohužel tento výjimečný posvátný háj vzal za své v roce 665 rukou křesťanských dobyvatelů. Jasan je tak výjimečný, magický a kouzelný strom, že by se o něm dala napsat celá kniha. Je stromem světla a slunce, poznáte to, když si ve slunečný den stoupnete pod jeho korunu. Má v sobě velkou sílu, silnou houževnatost, sebevědomou mužskou energii, která musí být zřejmá každému, kdo se ke stromu přiblíží s otevřeným srdcem. Jasanové dřevo bývalo ceněné válečníky všech dob, kromě kopí se z něho vyráběly i dřevěné části válečných vozů. Jasanové dřevo je čistě bílé stejně jako popel z něho. Kromě Slunce má jasan velmi blízko k moři, Řekové jej dokonce zasvětili Poseidónovi. Voda představuje čistě ženský princip a ten je v jasanu velmi silně zastoupen také. Symbolizuje podvědomí, narození, léčení a ochranu. Tajemství jasanu je právě ve spojení slunce a vody. Koření ve vlhkém humusu a větve se koupou ve slunci a tyto dvě energie jsou v jasanu v dokonalé harmonii, představují soulad mužského a ženského.
Léčivé jsou listy, kůra i plody. Nejvyužívanější jsou listy, které sbíráme v létě. Jasan pomáhá při nemocech urologických, čistí krev, je močopudný a je účinnou pomocí proti dně a revmatismu, poněvadž napomáhá vylučovat z organismu kyselinu močovou. Působí i mírně projímavě a spolupodílí se ve směsích s ostatními bylinami na léčbě infekčních onemocnění provázených horečkou. Semena posilují játra a slezinu.
Zevně působí jasanové listy a vnitřní strana kůry na hojení ran.
Meditace v jasanovém stínu pomáhá lidem, kteří sami sebe vnímají jako oběť vláčenou osudem a cizí vůlí. Pomáhá probudit aktivitu a sebevědomí. Jasan dává moc.



více ZDE

2 komentáře:

  1. Děkuji za hezké připomenutí krásného stromu.
    Píšu o Vás Evo dnes na svém blogu ;-)...v dobrém samozřejmě.
    Krásný den.
    Ála

    OdpovědětVymazat