LÍPA

Lípa je jako léčivka v celé Evropě velmi dobře známá už od starověku. Zásluhou Kollárovy Slávy dcery se lípa stala naším národním stromem. Bohyní lípy byla Libuše (slovo libý je odvozeno od slovanského ljub – milovat, milý). Lipové listy ve tvaru srdce jsou tedy více než příznačné.
Sbíráme celá květenství i s listenem a to v době, kdy nejsou ještě plně rozvita všechna kvítka v květenství a většina z nich je ještě v poupatech. Sbíráme květy lípy obecné (srdčité), lípy malolisté nebo lípy velkolisté. Květy dnes v městských parcích často vysazované lípy plstnaté a lípy americké se nesbírají.
Lípa je významně potopudná a proto velmi dobře použitelná při horečnatých onemocněních z nachlazení, zároveň rozpouští hleny a snižuje dráždění ke kašli. Účinkuje zejména při podávání na noc, kdy významně snižuje teplotu. Lahodný lipový nálev pijeme buďto samostatně nebo lípu přidáváme do směsí, nejčastěji s heřmánkem a černým bezem. Lipový květ harmonizuje zažívání, uklidňuje křeče v močovém ústrojí, žaludku, žlučníku a střevech a působí proti průjmu. Napomáhá vylučování moči a žluči, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Svou schopností ředit krev je výbornou prevencí proti zánětu žil, angině pectoris a infarktu. Působí mírně sedativně, zmírňuje stres a úzkost a pomáhá nám spolu s meduňkou usnout. Nemá žádné vedlejší účinky a může se podávat i dlouhodobě (ne však trvale) a bez obav i dětem. Její dlouhodobé podávání se naopak doporučuje jako prevence a pro blahodárný vliv na celé tělo.
Zevně léčíme odvarem z lípy kožní záněty.
Lípa tíhne k lidem jako žádný jiný strom, nejlépe se jí daří na návsích a u chalup a dokáže být člověku dobrým přítelem, je doslova symbolem domova. Ochraňuje lidskou pospolitost a družnost, pod lipou se konaly nejen kmenová shromáždění, ale později i vesnické veselice, svatby, porady a dokonce i soudy, protože lípa je stromem milosrdenství a rozsudky jí byly v tomto smyslu ovlivněné. V lidových písničkách se o tomto stromu zpívá častěji než o jiných.
Naši předkové říkali, že lípa má vztah k dubu jako žena k muži, symbolizují jin a jang. Lípa je také stromem osudu a dosud se věří, že pokud zemře posvátná lípa, zanikne celý rod nebo národ. Ještě před vznikem kostelů se lidé utíkali pro ochranu pod laskavou korunu lípy.
Lípa kvete na začátku prázdnin, tehdy, když dostane „povel“ z makrokosmu a pouze v době kvetení se můžeme setkat s lipovou dévou, jindy je skrytá. Vůně květů je dech tohoto ducha stromu a přitahuje svým kouzlem tisíce včel, jejichž bzučení a broukání je pravou letní písní. V Americe lípu nazývají včelím stromem a v její koruně má hnízda množství ptáků.
Mladé lipové lístky se přidávají do jarních salátů a lipové větve se tradičně používaly jako listová píce pro dobytek, aby měl tučnější mléko.
Z lýka se odedávna vyráběly provazy, rybářské sítě, tětivy a dokonce střevíce, abychom nezapomněli na Františka Nepila.



více ZDE

2 komentáře:

  1. Evo,
    já mám poprvé letos už sklenici nasušenou :-)
    Objevila jsem krásné lípy s, větvemi na které dosáhnu, u nás u hřbitova.
    Takže až se zima zeptá ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Milá paní Evo,
    lípu mám moc ráda, dělala jsem letos lipový sirup s kardamomem.
    Martina z Mých šťastných andělů http://myhappyangels.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat