TYMIÁN

Tato krásná voňavá bylinka z čeledi hluchavkovitých roste v jižní Evropě volně, u nás je pěstovaná, do západní Evropy přinesli v 11. století tymián benediktýni jako jednu z bylin klášterních zahrad. Je to nóbl příbuzný naší milé mateřídoušky, která má podobné, i když poněkud slabší účinky. Obsahuje éterický olej tymol. Sbírá se celá rostlina bez kořene, těsně před rozkvětem, to je začátkem léta.
Tymián působí blahodárně především na nemoci dýchacích cest, je výtečným spasmolytikem při vnitřních křečích, například žaludku nebo při spastických bolestech hlavy nebo při menstruaci a kolikách a je jedním z nejsilnějších přírodních antibiotik. Je účinný i proti některým plísním a prvokům. Desinfikuje trávicí ústrojí a dýchací cesty, podporuje vykašlávání, léčí černý kašel, astma, angínu, horečnaté infekce, chřipku a nemocné průdušky, harmonizuje trávení, pomáhá při žaludeční nevolnosti, přejedení, průjmech a nadýmání, potlačuje zápach z úst. Je účinný i jako tonikum při kocovině, posiluje nervy, pomáhá při tělesné slabosti a chudokrevnosti, zastavuje krvácení. Používá se k vypuzení placenty po porodu a jako děložní antiseptikum. Jako diuretikum ulevuje při dně a revmatismu. Dokonce se používá na vypuzení střevních parazitů. Čaj z tymiánu pomáhá při odvykání kouření a nálev vypitý s citrónem zastavuje škytavku.
Díky svým desinfekčním vlastnostem pomáhá také zevně, jako kloktadlo, na obklady boláků a zhnisaných ran, jako inhalace, koupele, výplachy a klyzmata. Naložený v octě léčí akné a odvar použitý jako oplach vlasů zabraňuje tvorbě lupů.
Tymián rozhodně neužíváme dlouhodobě a nikdy nepřekračujeme doporučené dávkování, zvláště u dětí a těhotných žen. Má totiž při dlouhodobém podávání nepříznivý vliv na činnost štítné žlázy, na červené krvinky a ledvinová klubíčka. Pro děti je vhodnější jemněji působící mateřídouška.
Jan Černý ve svém Zelináři o tymiánu mimo jiné píše toto: Skrčeným od křeče a starým lidem, v jichžto těle panuje hrubovlhkost, jest užitečný.
Tymiánu jako kadidla se používá k vyčištění prostoru nebo do rituální lázně, odpuzuje totiž zlo. Jeho vůně dodává odvahu a energii a zahání noční můry. Z tohoto důvodu se užívá i při depresích a ztrátě životní síly a při úzkosti. Odvarem z tymiánu se dříve desinfikovaly sudy na víno.
Staří Egypťané používali tymián k balzamování mumií. Podle řeckých bájí vyrostl poprvé na místě, kde skanuly slzy krásné Heleny, která utekla svému muži Meneláovi s Paridem, čehož později samozřejmě litovala Emotikona smile
Tymián je velmi dobře známý jako kuchyňská bylinka a dá se běžně koupit v samoobsluze, přidává se především do těžce stravitelných pokrmů.



více ZDE

2 komentáře:

  1. tymián nám krásně kvete na skalce u jezirky. Netušil jsem, k čemu všemu je dobrý. Pavel

    OdpovědětVymazat
  2. Tymián je vynikající, nesmí chybět na mém malém bylinkovém záhoně. V dnešní době lidi raději polknou prášek než by nejdříve sáhli po bylince.
    Krásné dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat