JETEL LUČNÍ

U jetele lučního sbíráme samotné květy po celé léto. Působí především jako prostředek proti průjmu, kašli, při horečkách, zápalu plic, dně a artritidě, a to téměř výhradně do směsí. Čistí krev a lymfu, dokonce byly zaznamenány jeho protirakovinné a antidiabetické účinky. Působí jako sedativum a také tlumí křeče. Zevně se používá jako desinfekční přísada do koupelí při kožních potížích a také dně a revmatismu. U ekzémů, vyrážek a zahnisaných ran přikládáme obklady z čerstvých rozmačkaných květů nebo oplachujeme silným odvarem.
Jetel má významnou výživovou hodnotu, mladé lístky dáváme do salátů, ve Státech ze z jetele vyrábí potravinové doplňky a speciální potraviny. Pan Petr Groh, se kterým jsem dělala rozhovor, mi dal ochutnat výtečnou věc – morušové plody sušené právě s jetelem. Byla to delikatesa.
Pár kvítků nosíme při sobě, pokud chceme přilákat novou lásku. Čtyřlístek pro štěstí je křesťanská tradice – podoba křížku chrání před ďáblem, šílenstvím, čarodějnickými kouzly, bájnými bytostmi, skřítky a duchy, musí se ale utrhnout hned po ránu. Trošku vám jakoby zploští vidění Emotikona smile Oproti tomu samotný trojlístek byl uctívaný ještě v předkřesťanské tradici a to jako symbol Trojjediné Bohyně, podněcoval vize a vhled do jiných světů oproti čtyřlístku naopak umožňoval.



více o bylinách TADY

Žádné komentáře:

Okomentovat