ZÁZVOROVÝ SIRUP

Nastrouháme 1 kg dobře omytého, ale neloupaného zázvorového kořene, vložíme jej do hrnce, přidáme 30 hřebíčků a svazek máty a zalijeme 3 l vody. Přivedeme k varu a odstavíme. Vlijeme 250 ml citrónové šťávy a necháme zakryté do druhého dne vyluhovat. Přecedíme, vrátíme do hrnce, vsypeme 5 kg cukru, 40 g kyseliny citrónové a svaříme. Plníme do vyvařených lahví a uchováme v chladu.
Sirup ředíme v poměru cca 1:10 studenou vodou nebo sodovkou, pokud chceme osvěžující šťávu nebo limonádu, nebo horkou vodou, pokud chceme zázvorový čaj. Je vynikající.



více ZDE

6 komentářů:

  1. Tak ten musí být superdobrý a navíc i superzdravý.

    OdpovědětVymazat
  2. Hurrááá na něj! Doplňuju malinami a meduňkou místo máty!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Všichni známí na něj chtějí recept.:-D Místo máty dávám meduňku a o čtvrtinu méně cukru. je lahodný!Děkuji

    OdpovědětVymazat
  4. Neni tam toho cukru hrozne moc? Ja dal jen 2kg a uz to mi prislo tak na hrane. Nemelo tam byt napsano 0,5kg? ...a je tam vubec cukr potreba?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to správně, na skleničku nebo hrníček přece stačí jedna až dvě lžíce tohoto koncentrovaného sirupu. Cukr samozřejmě třeba není, ale to si pak můžete uvařit normální zázvorový čaj a nesladit ho :)

      Vymazat