Bylina z čeledi miříkovitých ločidlo čertovo lejno je mohutná rostlina vysoká až tři metry. V některých zemích se stonky a listy konzumují syrové, ale nejčastěji se jako koření používá usušená pryskyřice, která silně a nepříjemně zapáchá (odtud ten poetický název). V ajurvédské kuchyni se používá jako náhrada česneku a cibule pro její typický pach. Do jídla přidáváme pouze malou špetku hned na začátku vaření, většinou do zeleninových jídel, ale také do rýže a luštěnin. Tepelnou úpravou ztrácí nelibý zápach a příjemně pokrmy dochucuje. Pomáhá při nadýmání a dokonce účinně likviduje střevní parazity.
Je dobrým pomocníkem při jarních očistných kúrách, protože povzbuzuje lymfatický systém, tlumí záněty a pomáhá při nemocích z nachlazení.
Na fotce vidíte v krabičce prášek z ločidla smíchaný s moukou kvůli lepšímu dávkování a ten tmavý kousek je surová usušená pryskyřice. Můžete ji nastrouhat jako muškátový oříšek.
Čertovo lejno se používá též do vykuřovadel, protože zahání zlé síly (nedivím se) a do očistných koupelí pro otrlé.
Žádné komentáře:
Okomentovat