ČOČKOVÁ POLÉVKA SE ŠLEJŠKAMA

Recept z Vysočiny.
Jde vlastně o úplně obyčejnou čočkovku, jen jsou do ní zavařené drobné bramborové šištičky jako zavářka. Je to zajímavé, vyzkoušejte to!
Přes noc namočíme 200 g čočky, druhý den ji slijeme a zalijeme 1 l čisté vody. Přidáme bobkový list a kousek mořské řasy a uvaříme doměkka, trvá to asi půl hodiny. V jiném hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm 4 lžíce celozrnné špaldové mouky na světlou jíšku. Přidáme čočku i s vodou, dobře rozmícháme, bobkový list vyhodíme, řasu najemno nakrájíme a necháme ji v polévce. Vaříme pět minut a zavařujeme šištičky z bramborového těsta: dvě až tři ve slupce uvařené, oloupané a prolisované brambory, lžička Hrašky rozmíchaná na kašičku s trochou vody, sůl, asi 80 g hrubé mouky. Mouku přidáváme postupně, množství je pouze orientační, potřebujeme, aby vzniklo přiměřeně tuhé těsto, ze kterého uštipujeme kousky a vyvalujeme malé šišky o velikosti malíčku. Šištičky vaříme v polévce pět minut. Do polévky prolisujeme tři stroužky česneku, přidáme dvě lžíce lahůdkového droždí, ochutíme majoránkou, osolíme, vmícháme dvě lžíce umeocta, nasekanou petrželku a cibulku smaženou na oleji.



Žádné komentáře:

Okomentovat