ZAHÝBÁKY

Recept pochází z Vysočiny. A je jako stvořený pro milovníky sezónních a lokálních potravin Emotikona smile
Pomalu spotřebovávám zásoby brambor a jablek ve sklepě, oboje je už pěkně scvrklé a měkké. Brambory klíčí, prostě už je po zimě, hurá!
Uvaříme kilo brambor ve slupce, oloupeme je a prolisujeme. Přidáme lžíci Hrašky rozmíchané v troše vody (nahrazuje vajíčko) a asi 300 g hrubé mouky (tu zapracováváme postupně, množství je pouze orientační). Rozvalujeme na kolečka asi o průměru 10 cm a plníme je směsí jablek, skořice, ořechů, cukru, hrozinek a citrónové šťávy. Přehneme (odtud název), přimáčkneme a pečeme při 180 stupních dozlatova.
Mně osobně chutná v bramborovém těstě víc slaná náplň, ale věřím, že i tohle si najde své příznivce.



Žádné komentáře:

Okomentovat