SLIMÁCI

Slimáci jsou občas opravdu pohromou zahrady, především ničí čerstvě vysázenou nebo vyklíčenou mladou zeleninu a někdy nám nenechají darebáci vůbec nic. Nám sežrali všechnu vlastnoručně vypěstovanou sadbu (34 rajčat, 10 dýní, 15 okurek, 8 cuket, 12 rostlinek čtyřboče a 6 lilků). Nezůstal ani lísteček. Musela jsem koupit sadbu novou. Ale i když se na slimáky oprávněně hněváme, oni nedělají nic nepřirozeného, nesnaží se nám lidem škodit. Dělají jen to, k čemu jsou uzpůsobeni a co umí nejlépe - uklízejí. Nejspokojenější jsou na kompostu, odkud si sami jejich vajíčka distribuujeme do záhonů. Svými nenechavými radulami sešrotují všechno ovadlé, nahnilé, rozkládající se (i těla svých soudruhů nebo kdejakou mrtvolku nebo bobek). Jsou dokonalou zdravotní policií a zahradními popeláři. Bez nich bychom se neobešli. Ale když je něčeho moc, je jak známo toho příliš. Oni ani ti "španěláci" nedolezli do našich zahrádek sami o vlastní vůli, zanesli jsme si je sem sami a teď se zlobíme na ně a zabíjíme je strašlivými způsoby - solíme je, zaléváme je vroucí vodou, splachujeme do záchoda, krmíme je jedy, dokonce je někdo přestřihává nůžkami! To je něco, co opravdu nedokážu pochopit a je mi z toho moc smutno. I když se nám nelíbí, jsou tady na zemi plnoprávnými obyvateli. Ale co s nimi, když nám ničí úrodu? Setkala jsem se s radami, že se s nimi máme domluvit, že jim máme část úrody přenechat. Ano, to zní moc hezky a harmonicky, ale v naší zahradě to nefunguje, asi neumíme slimáčí řeč. Jediné, co se osvědčilo, jsou vyvýšené záhony, do kterých mají slimáci trochu ztížený přístup, i když do nich samozřejmě také vlezou. Jsou ale především ukrytí přímo v půdě záhonu, kde přečkají zimu nebo sucho a na jaře a za deště vyráží na hostinu.
Dalším prostředkem, který zabírá, ale který dá práci, je neustálé sbírání slimáků - brzy ráno a v noci, ráno sbírám já, v noci manžel s čelovkou. Skvělé je slimákům poskytnout něco lákavějšího než jsou naše milované rostlinky - odřezky z kuchyně, které by jinak skončily na kompostu nebo v popelnici. Chutnají jim slupky z citronů a banánů (bio), brambor nebo zeleniny a ovoce. Pochutnají si i na tuhých nožkách hlívy. Na zbytcích z kuchyně seberete deset slimáků, na okurce jednoho. A to se vyplatí!
Sesbírané slimáky odnáším daleko dolů do zahrady, kde nikomu neškodí.

2 komentáře:

  1. Taky to tak dělám. Když nemám čas, jen je naházím na kompost a popřeji jim dobrou chuť. Ale před procházkou do přírody je posbírám do zavařovací sklenice, kterou nechám v přírodě. Druhý den ji vyzvednu prázdnou a vyhodím do tříděného odpadu. Nám se zase pasou na slunečnicích. Už mi jich letos snědli patnáct... Ale nikdy bych jim neublížila a nerozumím lidem, kteří to dělají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem moc ráda za váš komentář, lidí s láskou nejen v řeči, ale i v činech, je strašně málo ♥

      Vymazat