150 g datlí bez pecek namočíme na hodinu do vroucí vody, slijeme je a s trochou tekutiny rozmixujeme na pastu konzistence zavařeniny. Umeleme 100 g máku a 70 g mandlí a vmícháme je k datlové pastě.
Do mísy dáme půl kila polohrubé mouky a špetku soli, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 30 g čerstvého droždí a posypeme je lžičkou cukru. Ohřejeme 250 ml rostlinného mléka a s částí rozmícháme droždí v důlku na kašičku. Zakryjeme a dáme do tepla vzejít kvásek. Rozehřejeme dvě lžíce kakaového másla (je to asi 20 g) a spolu s 50 ml kukuřičného sirupu a třemi lžícemi jablečného protlaku je rozmícháme ve zbytku teplého rostlinného mléka. Tuto tekutou složku vlijeme do mísy s moukou a kváskem, promícháme, vyklopíme na pomoučený vál a rukama dobře zpracujeme vláčné těsto, které vrátíme do mísy, zakryjeme a dáme na hodinu do tepla vykynout. Vykynuté těsto na vále prohněteme a rozválíme na placku, kterou potřeme makovou nádivkou. Pevně stočíme, přemístíme do vymaštěné bábovkové formy a zakryté necháme ještě dvacet minut kynout. Pečeme při 180 stupních asi 45 minut.
více ZDE
Žádné komentáře:
Okomentovat