POLÉVKA Z JARNÍCH BYLIN

Na jaře je takřka naší povinností uvařit polévku z prvních bylinek, bez toho se zkrátka jarní menu neobejde a naše tělo zaplesá.
Při sbírání bylin strčte některé rovnou do pusy, syrové jsou přece jen nejprospěšnější.
V hrnci rozehřejeme tři lžíce oleje a zlehka na něm osmahneme stroužek utřeného česneku. Vsypeme 130 g nahrubo pomleté nebo podrcené červené pšenice (můžete použít i špaldu nebo kamut) a chvíli společně mícháme. 100 g bylinek (bršlice, mladé lístky pampelišky a kopřivy, květy a lístky sedmikrásky, mladé lístky kostivalu, česnek medvědí, řeřišnice luční, divoká pažitka, popenec břečťanolistý, mladé jitrocelové a řebříčkové lístky atd…) spaříme horkou vodu, nasekáme a přidáme do hrnce. Okořeníme lžičkou čerstvě drcené černuchy a zalijeme 2 l vody. Osolíme a vaříme za častého míchání asi 15 minut. Na talíři „chladíme chlebem“, jak bylo zvykem v chalupách.


více ZDE 

1 komentář:

  1. To je krása! Můžu se zeptat, zda a kde v podkrkonoší roste medvědí česnek? Máme chalupu asi jen přes kopec :-).

    OdpovědětVymazat