Topinambury jsou hlízy malokvěté slunečnice, která dorůstá do výšky až čtyř metrů. Jsou velice chutné a zdravé. Na rozdíl od brambor, kterým se trochu podobají vzhledem i způsobem použití, neobsahují jedovatý solanin, zato velmi zdraví prospěšný inulin.
Půl kila topinamburů dobře očistíme kartáčkem a nakrájíme na tenoučké plátky. V míse je promícháme s jedním oloupaným a na plátky nakrájeným jablkem, třemi nahrubo nastrouhanými mrkvemi a jednou nakrájenou cibulí. Zalijeme zálivkou ze šťávy z jednoho citrónu, tří lžic oleje z jader vlašských ořechů (nebo jiného dobrého oleje), lžíce kukuřičného sirupu (nebo cukru), soli a pepře. Nakonec vmícháme svazek pokrájené pažitky.
více ZDE
Salát mého dětství. Báječná chuť. Díky za recept.
OdpovědětVymazat