PLETÝNKY

Uvaříme, oloupeme a najemno nastrouháme tři středně velké brambory. Do mísy dáme 400 g hladké bílé mouky, 350 g celozrnné špaldové mouky a lžičku soli. Promícháme se čtyřmi lžícemi olivového oleje a bramborami. 42 g čerstvého droždí rozmícháme dohladka v 500 ml vlažné vody a vmícháme do mouky. Vyklopíme na vál a rukama dobře zpracujeme pružné a hladké těsto. Vrátíme do mísy, zakryjeme a necháme 45 minut kynout. Těsto vyklopíme na vál, prohněteme a rozdělíme na 8 stejných dílů. Z každého dílu upleteme dlouhé pletýnky, potřeme je mandlovým mlékem a posypeme mákem. Necháme na plechu 15 minut dokynout a pečeme při 230 stupních asi 20 - 30 minut.



více pečiva najdete ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat