KUKLÍK MĚSTSKÝ

Ve dnech okolo jarní rovnodennosti je nejvhodnější doba k dobývání kořenů kuklíku městského, má v sobě totiž nejvíc síly, kterou z něho můžeme čerpat. Tak směle do toho! 

Každý jistě znáte tuhle rozšířenou bylinku, ale málokdo ví, že je to léčivka. U kuklíku se sbírá oddenek, nejlépe brzy na jaře nebo na podzim, kdy je obsah účinných látek v kořenech nejvyšší. Sbíráme zásadně za ubývajícího Měsíce, kdy se vše prospěšné stahuje dolů, do kořenů. 
Kuklík potlačuje krvácení dásní, také působí desinfekčně a léčí záněty jícnu, žaludeční sliznice a žaludeční vředy. Účinně detoxikuje játra, což je důležité obzvláště pro nás, lidi, kteří žijí v doslova jedy zamořeném prostředí. Jedy jsou nejen v potravinách, ale i ve vzduchu a vodě. Příroda nám ale nabízí pomoc - třeba ve formě kuklíku.
Zevně lze kuklík použít k léčení nejrůznějších kožních zánětů. Léčí také lehčí formy deprese - práškovaný kořen dávkujeme 2 - 4 x denně na špičku nože a zapijeme nálevem z dobromysli.
Oddenek čistě opereme, dobře usušíme a jemně nameleme na prášek. Můžeme z kořenů vyrobit i účinnou tinkturu.
Kuklík se využívá i v potravinářství při výrobě likérů, pálenky, kuklíkového vína i piva. Bílému přírodnímu vínu dodává chuť vermutu.
Kuklíkový kořen voní podobně jako hřebíček a podobně jako hřebíček se používá i v kuchyni. Ruský lidový název pro kuklík je hřebíčkový kořen.




více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat