HERFEST

Slunce od nás tímto dnem odchází na druhou polokouli a tak je čas uklidit své zahrady, své sklepy a taky sami sebe. Co se urodilo během léta? Jaké jsou plody naší práce, našeho života? Je tam nějaký nezdravý a nahnilý?
Začíná doba, kdy budeme zužitkovávat to, co jsme vypěstovali a měli bychom trávit víc času uvnitř domu i uvnitř sebe sama. Léto, kdy jsme byli stále venku a naše energie směřovala vně, skončilo. Od podzimu do jara je třeba soustředit se na domov, na rodinu, čas věnovat klidnému přemítání a plánování osevního plánu na příští sezónu – i v symbolické rovině.
V den podzimní rovnodennosti bychom měli poděkovat za úrodu a podarovat půdu v zahradě a stromy v sadu, třeba rozhozením několika zrnek obilí, drobků chleba nebo květin, dokonce i hnojivo se dá brát jako poděkování a oběť. Můžeme také provést úlitbu – moštem nebo vínem a nejkrásnější vybrané plody zahrady nechat venku jako dar pro přírodní duchy, budou nám v příštím roce opět nápomocní.





3 komentáře:

  1. máš to pěkně napsané ... uvědomil jsem si dnes až když jsem psal příspěvek na blog, že je dnes rovnodennost, že nám začal podzimek :-)
    Pavel

    OdpovědětVymazat
  2. Prosím Vás, ráda bych se zeptala, jestli necháváte tyto obětiny na svém místě dokud neshnijí nebo je posléze až se začnou rozkládat nějak odstraníte? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snědí je skřítkové, proč bychom je odstraňovali? Pokud vám shnijí, žádné skřítky v zahradě nemáte ;)

      Vymazat