DÝŇOVÁ POLÉVKA S PÓRKEM

Recept na pěkně velký kotel výborné syté polévky. Vhodné, když čekáte větší a žravou návštěvu. Nezapomeňte k polévce ještě upéct chleba, bude z ní úplně plnohodnotný oběd.
Jednu velkou cibuli oloupeme, nakrájíme a osmahneme ji s kouskem nastrouhaného zázvoru, lžičkou kari a lžičkou drcené chilli papričky na třech rozehřátých lžících oleje. Jednu dýni hokaido nastrouháme na nudličky, tři brambory nakrájíme na kostky, tři pórky podélně přepůlíme a nakrájíme je na centimetrové kousky. Všechno přidáme do hrnce a chvíli společně opékáme. Jakmile se zelenina začne připalovat, zalijeme ji vodou nebo zeleninovým vývarem a to jen tolik aby byla sotva ponořená. Bude to cca 2 – 3 litry tekutiny, podle velikosti zeleniny, kterou použijeme. Dobře promícháme a vaříme půl hodiny do změknutí. Polévku zjemníme 150 ml sojové smetany a rozmixujeme, osolíme a ochutíme citrónovou šťávou a čerstvě mletým pepřem. Na talíři hojně zdobíme syrovým pórkem, výtečné je i gomasio.


1 komentář: