JÁHLY S KAPUSTOU A ŽAMPIONY

Tohle jídlo je poněkud náročnější na přípravu, recept pochází z knihy Jíme zdravě. Je to opravdu vynikající, silně kořeněné, výrazné orientální jídlo. Když si dáte tu práci, skutečně si pochutnáte.
200 g jahel několikrát v cedníku propláchneme vroucí vodou, abychom je zbavili hořkosti, vložíme je do hrnce a zalijeme 500 ml vody. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu a vaříme na mírném ohni, dokud se neodpaří všechna voda, trvá to asi 20 minut. Jáhly načechráme vidličkou a dáme stranou.
Hlávku kapusty rozebereme na jednotlivé listy, vyřežeme z nich tvrdé košťály, dáme do hrnce, zalijeme do půlky vodou a vaříme půl hodiny do měkka, občas promícháme. Uvařenou kapustu slijeme a pokrájíme na větší kousky.
V hlubší pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli, kousek strouhaného zázvoru a tři utřené stroužky česneku. Přidáme chilli papričku, tlučený pepř, lžičku kari, lžičku mleté papriky, lžičku drceného římského kmínu, 2 drcené tobolky kardamomu, 4 drcené hřebíčky, 400 g spařených, oloupaných a pokrájených rajčat, 2 lžíce sypkého zeleninové bujónu, a pokud máme, tak i 150 g kari pesta (není nutné). Deset minut podusíme a vmícháme uvařené jáhly a sekanou petrželku, případně dosolíme.
V jiné pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli, kousek strouhaného zázvoru a tři utřené stroužky česneku. Přidáme lžičku mleté papriky a kapustu se lžící sypkého zeleninového bujónu. Dusíme za občasného promíchání deset minut.
V misce promícháme 100 g rajského protlaku, tři utřené stroužky česneku, kousek nastrouhaného zázvoru, tři lžíce olivového oleje, půl lžičky chilli, lžičku kari, lžičku mleté papriky, lžičku drceného římského kmínu a vnitřek ze tří tobolek kardamomu, lžičku tymiánu, 4 tlučené hřebíčky, sůl a trochu vody. 13 – 15 žampionů rozpůlíme, vylomíme nožky a narovnáme je do vymaštěné zapékací misky. Poklademe pastou a pečeme půl hodiny při 180 stupních, nejdříve zakryté, později pokličku sejmeme.
Jíme to všechno pospolu.



Žádné komentáře:

Okomentovat