PEKINGSKÉ ZELÍ S RÝŽÍ BASMATI

Nečekaně a překvapivě lahodné, jednoduché rizoto, doporučuji. 
V pánvi WOK rozehřejeme tři lžíce sezamového oleje a zlehka na něm osmahneme čtyři stroužky utřeného česneku, jednu pokrájenou cibuli, vrchovatou polévkovou lžíci na jemno nastrouhaného zázvoru a lžičku drcené chilli papričky. Přidáme na centimetrové proužky nakrájený košťál z hlávky pekingského zelí a pět minut společně restujeme. Vložíme zbytek pokrájeného zelí, ochutíme 2 – 3 lžícemi Shoyu a dusíme krátce do křupava.
Na lžíci oleje osmahneme v rendlíku pokrájenou cibuli, přidáme 450 g propláchnuté a okapané rýže basmati, osolíme a pár minut mícháme. Jakmile se začne rýže připalovat, zalijeme 800 ml horké vody, zprudka přivedeme k varu, ztlumíme teplotu na minimum a zvolna dusíme, doku se neodpaří všechna voda a v rýži se neudělají dírky, Trvá to 15 – 20 minut. Hotovou rýži odstavíme, několik minut necháme pod pokličkou dojít a promícháme s dušeným zelím.



Žádné komentáře:

Okomentovat