MAKOVÝ KOLÁČ

Klasický koláč ve veganském provedení. Je výtečný!
V míse promícháme 200 g celozrnné špaldové mouky, 200 g polohrubé bílé mouky, špetku soli, 2 lžíce sušené třtinové šťávy (nebo cukru) a půl sáčku (5 g) instantního droždí. Přidáme 4 lžíce ořechového (nebo jiného) oleje a 250 ml teplého rostlinného mléka. Důkladně zpracujeme pružné těsto, které poprášíme lžící mouky, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Mezitím připravíme náplň: 350 g máku umeleme a zalijeme 250 ml vroucího rostlinného mléka. Promícháme, necháme půl hodiny nabobtnat a vmícháme asi 200 ml domácí švestkové čokolády. Můžete samozřejmě použít i jinou zavařeninu nebo povidla.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, krátce prohněteme a rozdělíme na tři stejné díly. Každý rozválíme na plechu vyloženém pečicím papírem na kolo o průměru cca 25 – 30cm, necháme zvýšený okraj. Každé kolo potřeme makovou náplní, ozdobíme mandlemi a posypeme drobenkou (polohrubá mouka, sušená třtinová šťáva, kokosový olej). Pečeme při 180 stupních asi 20 – 30 minut.



Žádné komentáře:

Okomentovat