VOSÍ HNÍZDA

Taky jste se už jako děti divili, proč se tradiční vánoční cukroví jmenuje vosí hnízda když vypadá jako včelí úly? V Krkonošské kuchařce pana Marholda jsem našla recept na skutečná vosí hnízda a upravila je pro vegany. Není to ovšem vánoční cukroví, ale spíš něco podobného skořicovým šnekům.
Půl kila polohrubé mouky smícháme v míse s 50 g cukru, špetkou soli, citrónovou kůrou a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 30 g čerstvého droždí. Zahřejeme 200 ml rýžového (nebo jiného rostlinného) mléka a jeho částí rozmícháme droždí na kašičku. Zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Do zbylého mléka zašleháme metličkou 40 g Hrašky rozmíchané na kašičku s trochou vody a 50 ml slunečnicového oleje. Vlijeme do mísy a dobře zpracujeme pružné a nelepivé těsto, které necháme pod utěrkou v teple vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme na placku do čtverce a rozřízneme napůl. Každou polovinu potřeme olejem a hustě posypeme směsí: nameleme ořechy a sušené ovoce podle chuti, například vlašské ořechy, mandle, lískové oříšky, sušené meruňky, hrozinky, brusinky atd., všeho dohromady by mělo být asi 250 – 300 g, smícháme se skořicí a 100 g sušené třtinové šťávy nebo cukru. Pláty těsta svineme pevně do rolády a každou nakrájíme na dvanáct dílů, dostaneme tedy 24 kousků. Každý z nich na jedné straně smáčkneme k sobě, aby náplň nevypadla, a touto uzavřenou stranou dospodu narovnáme na plech, kde necháme hnízda ještě 15 minut vykynout. Pečeme při 200 stupních asi dvacet minut.



2 komentáře:

  1. Jak dlouho prosím hnízda vydrží? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to klasický kynutý moučník, musí se sníst tentýž den, nejpozději ten další :)

      Vymazat